Világunk.hu
2023 december 7 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapÉrdekességekAz ukránok a magyar diákok földrajzkönyvének módosítását követelik

Az ukránok a magyar diákok földrajzkönyvének módosítását követelik

-

Az ukrán külügyminisztérium azt követeli a magyaroktól, hogy a nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajzkönyvekben javítsák ki az Ukrajnáról szóló hamis információkat. – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvívője az Interfaxnak.

kep 2022 09 08 082121394

A tankönyvben azt írják: „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért”.

Magyarán az a bajuk, hogy ezáltal azt gondolják a magyar diákok, hogy Ukrajnában polgárháború dúl, amelyben Oroszország nem érintett.

ukrai

Nikolenko azt mondta, hogy a földrajztankönyv miatt már bementek a magyar külügyminisztériumba tárgyalni az itt tartózkodó diplomaták. A tárgyalás során megállapították, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész a tankönyvben, mivel torzított tényeket közöl az országról.

Azt követelték, hogy módosítsák ezeket a „hamis információkat”.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!