2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekAz uniós tagállamok fizetik majd Ukrajna újjáépítését, de az ukrán korrupciótól mindenki...

Az uniós tagállamok fizetik majd Ukrajna újjáépítését, de az ukrán korrupciótól mindenki tart

-

Brüsszel állítólag tudatta a tagállamokkal, hogy Ukrajna újjáépítését majd az unió tagállamai fogják finanszírozni egy koronavírus-járvány utáni helyreállítási alaphoz hasonló pénzügyi alap létrehozásával.

Az EU egy szolidaritási alapon gondolkodik, hogy abból finanszírozza a háború utáni újjáépítését keleti szomszédunknak. Egyelőre nem tudni, hogy a csomag mekkora része lesz segély és mekkora hitel.

A legnagyobb gond, hogy mindenki tart az ukrán korrupciótól. A nemzetközi pénzügyi szervezetek, az EU és az USA nem csak Kijev anyagi támogatását kész biztosítani, de garantálni akarja, hogy a pénzt megfelelően használják majd fel.

A rendszerszintű korrupció nagyon súlyos gond Ukrajnában.

Első lépésként felmérik a Világbankkal közösen, hogy mennyi pénz szükséges a helyreállításra. Egyes becslések szerint már 1000 milliárd dollárnyi kár keletkezett az országban.

Zelenszkij azt mondta Ursula von der Leyennek (az EB elnökének), hogy a kormánynak havi öt-hét milliárd dollárra van szüksége a munkabérekre és egyéb szociális kiadásokra.

Svédország és Szlovénia azt szorgalmazza, hogy fordítsák az ukrán újjáépítésre a szankciós listán szereplő orosz oligarchák befagyasztott vagyonát.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Forrás: vadhajtasok

Ezek is érdekelhetnek