2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapÉrdekességekAz USA megfenyegette Oroszországot: a NATO teljes erővel fog fellépni

Az USA megfenyegette Oroszországot: a NATO teljes erővel fog fellépni

-

A NATO megfenyegette Oroszországot, hogy “teljes erejével” fog fellépni ellenük, ha bármilyen csapást mérnek NATO-területre. Legyen az szándékos vagy véletlen. Ezt annak következtében jelentette ki Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, hogy az oroszok pár napja megtámadtak egy ukrán katonai támaszpontot a lengyel határ közelében.

A CBS egyik műsorában kérdezték Sullivant, hogy a “lengyel területre vagy légtérbe irányuló bármilyen csapás, legyen az szándékos vagy nem szándékos” NATO elleni támadásnak minősül-e.

Az amerikai elnök többször is világossá tette, hogy az USA szövetségeivel együtt fog működni, hogy megvédje a NATO teljes területét. Ha katonai támadás éri a NATO területét, akkor az az 5. cikkely érvénybe lépését vonná maga után és a NATO-szövetség teljes erejét bevetnék a válaszlépéshez.

Az oroszok vasárnap légicsapást hajtottak végre a lengyel határtól 10 mérföldre fekvő javorivi katonai lőtér ellen, amely a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ néven is ismert. A támadásban 35-en meghaltak és 130-an megsebesültek.

Az incidens után a Lengyel külügyminiszter-helyettese több NATO-alakulat és -felszerelés telepítésére szólított fel az ukrán határhoz.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek