2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberekBajban vannak a németországi orvosok - A meglévők mellett plusz két új...

Bajban vannak a németországi orvosok – A meglévők mellett plusz két új nem közül kell választani az orvosi beutalókon

-

Az utóbbi időben nagy hangsúlyt kaptak a nem hetero irányultságú emberek, főleg hazánkban. Nem is olyan régen lett megtartva a Pride felvonulás, ahol az emberek vállalták saját irányultságukat. Magyarországon népszavazást kezdeményezett a kormány, mely a nemváltoztató műtétekre vonatkozik.

Emellett a médiában erősen korlátozzák a nemi identitást hirdető reklámokat mind a TV-ben, mind a rádióban. Ez a téma elég nagy port kavart, amivel nem minden ember ért egyet. Ám most úgy néz ki, hogy nemcsak hazánkban vannak gondok ezzel, hanem külföldi országokban is.

Németországban például a régi betegazonosító formanyomtatványokat meg kellett semmisíteni, ugyanis ott csak kettő nem közül lehetett választani. A friss űrlapok esetében viszont négy nem van feltüntetve. Eddig csupán nő és férfi nem közül tudtak választani a páciensek, ám most ez jóval bonyolultabb. A jelenlegi nyomtatványban “nem meghatározható” illetve “transznemű” opciót is be lehet jelölni.

Mikor az orvos elküld egy beteget vizsgálatra, fontos kitöltenie ezt a nyomtatványt. Eddig egyértelmű volt számukra, hogy milyen emberekkel van dolguk, viszont most meg kell kérdezniük a pácienst, hogy minek érzi magát.

Amennyiben “nem meghatározható” az “U” betűre kell nyomni, ha viszont “transznemű” akkor az “X”-re.

Természetesen a német orvosok nem értik ezt az új fajta űrlapot, de törvényileg meghatározták, hogy ezentúl ezt kell használniuk a régit pedig meg kell semmisíteniük, hiszen érvényüket vesztették.

De nemcsak a kitöltésével vannak problémák, hanem azzal is, hogy kit milyen vizsgálatra kell küldeni. A transznemű, valamint a nem meghatározható emberek esetében rengeteg kérdés merül fel. Például, hogy kit milyen kötelező orvosi szűrésre lehet küldeni. Egy “nem meghatározható” egyénnél felmerül a kérdés, hogy vajon el lehet-e mellrák-, prosztataszűrésre küldeni, vagy nem.

Emellett a laboreredmények kiértékelése sem egyértelmű a két új nem esetében, hiszen a normál tartományérték mind a férfiak, mind a nők esetében eltér, főleg ha hormonvizsgálatról van szó.

Egy könnyítés van, hogy az eddigi betegeknél nem kell újra kitölteni a nyomtatványt, csak az új páciens érkezése esetén.

Te mit gondolsz erről?

Ezek is érdekelhetnek