2022 július 5 kedd
KezdőlapÉrdekességekBajuszt növesztettek a combinók Budapesten - Erre hívja fel a figyelmet a...

Bajuszt növesztettek a combinók Budapesten – Erre hívja fel a figyelmet a BKK

-

A férfiak sokkal kevésbé törődnek az egészségükkel, éppen ezért a BKK is tenni szeretne ez ellen. A budapesti combinókra került bajusz azzal a céllal, hogy az erősebbik nem képviselői is foglalkozzanak többet az egészségükkel. Fontos a figyelemfelkeltés, a BKK pedig megtalálta a legjobb módszert erre.

A kezdeményezés egyébként Ausztráliából indult, ahol a férfiak minden év novemberében leteszik a borotvát és bajuszt növesztenek. Ezzel az egészségre hívják fel a férfiak figyelmét és arra szólítják fel őket, hogy menjenek el a szűrésekre, mert ezzel megelőzhető a világ egyik legelterjedtebb betegsége, a prosztatarák.

Budapesten is átvették ezt a kezdeményezést, idén a 4-es és a 6-os villamosokon látható a kampányüzenet.

Magyarországon évente körülbelül hatezer prosztatarákos eset van és 1500 férfi hal bele a betegségbe. Mivel a korai felismerés és diagnózis életeket menthet, minden 45 év feletti férfinak javasolt az éves szűrés még akkor is, ha semmilyen tünetet nem észlelnek magukon.

Hazánkban a prosztatarákkal diagnosztizált betegek harminc százalékánál már túl későn fedezik fel a halálos betegséget. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a férfiaknál már áttétek alakulnak ki, életüket már nem lehet megmenteni.

Ezek is érdekelhetnek