2023 június 9 péntek
KezdőlapEmberekBebizonyították: A filmek közben síró férfiak, érzelmileg erősebbek. Íme a részletek.

Bebizonyították: A filmek közben síró férfiak, érzelmileg erősebbek. Íme a részletek.

-

Vannak olyan filmek, amik nemcsak a nőket tudják megsiratni, hanem a férfiakat is. Ilyen például a „Hacsi, a leghűségesebb barát” vagy épp „A szerelmünk lapjai”. Egyesek úgy vélik, hogy a filmen való sírás a gyengeség jele, ám egy tudós, név szerint Paul J. Zak a Claremont Graduate Egyetem professzora egy tanulmány keretin belül arra jött rá, hogy azok a férfiak, akik egy adott filmen sírnak, sokkal-sokkal empatikusabbak, mint azok, akik elrejtik érzelmeiket. Zak szerint az ilyen emberek jobban tudják kezelni az élet dolgait, legyen az jó vagy rossz. Ma úgy döntöttünk, hogy elmondjuk mi zajlik le a férfiak fejében, mikor sírni kezdenek egy filmen.

1, Tudatában vannak annak, hogy ezeket a történeteket csak kitalálták, de nem tudják visszafogni az érzéseiket.

Zak azt mondja, hogy tudatában vannak annak, hogy a film nem valódi, és a képernyőn lévő történet csak kitaláció, de ha látnak egy érzelmekkel túlfűtött jelenetet, még ők sem tudják visszafojtani az érzelmeiket.

02 3

2, Az oxitocin termelést hibáztatják.

Ez a hormon neurotranszmitterként működik, ami az érzelmekért felelős. Ez azt jelenti, hogy a hormon sokkal empatikusabbá teszi a férfiakat, sőt sokkal nyitottabban fognak tekinteni a világra és boldogabbak is ezáltal.

03 4

3, Ezek az emberek nem félnek kifejezni érzelmeiket.

Azok a férfiak, akik nem félnek kimutatni az érzelmeiket filmnézés közben sokkal magasabb mentalitással rendelkeznek, mint azok, akik megpróbálják elrejteni könnyeiket. Ez azért van, mert elég bátrak ahhoz, hogy kifejezzék valódi érzéseiket és nem félnek attól, hogy bárki is bírálni kezdi őket.

04 2

4,  Tisztában vannak a könnyen hatalmával.

Zak megállapításai szerint a filmeken síró férfiak tisztában vannak a könnyek gyógyító erejével. A sírással közelebb kerülnek más emberekhez és megtanulják, hogy akadnak olyan helyzetek, amik pozitívan vagy épp negatívan hatnak a környezetükre.

05 3

5, Nem törődnek a nemi szerepekkel és sztereotípiákkal.

Bizonyára mindenki ismeri azt a mondást, hogy a „Nagyfiúk nem sírnak”. A legtöbb kisfiú már nagyon korán megtanulja, hogyha a többiek előtt sír, akkor gyengének fogják tartani. Ez abszurd, mivel a kisfiúk és a kislányok gyerekkorban nem igazán különböznek egymástól, vagyis a sírás nem nemtől függ. A férfiak pedig nem törődnek efféle sztereotípiákkal, mert ha úgy érzik egy adott cselekvés, film, zene meghatotta őket, akkor igenis ki fogják adni magukból az érzelmeket.

07 2

6, Teljes egészében megtapasztalják az életet.

Az oxitocin az emberek közti megbízhatóságot is befolyásolja. Akik könnyen megbíznak más emberekben, magasabb neurotranszmitterekkel rendelkeznek, így egyszerűbben tudnak mélyebb kapcsolatokat kiépíteni, mert értékelik a körülöttük élőket. Tökéletesen megélik a pillanatokat, ellentétben azokkal a férfiakkal, akik elrejtik eme érzelmeiket a világ elől.

08 2

Ezek is érdekelhetnek