Nagyon sok vita folyt már arról, hogy a kutya vagy a macska jobb. Nos nem lehet egyértelműen megmondani, hiszen ez függ az ember beállítottságától is. Aki a kutyákat szereti biztos, hogy nem fog magának macskát venni és pontosan ugyanez van fordítva is. Ma viszont úgy határoztunk, hogy egy kutyás posztot fogunk nektek elhozni, amiből kiderítheted, hogy a kutyád megbízik-e benned vagy sem. Elképzelhető, hogy te csukott szemmel is képes vagy rábízni az életedet, de vajon ugyanez vonatkozik rá is?

Akiko Takaoka egy japán egyetem kiemelkedő professzora tanulmányt végzett arról, hogy négylábú barátaink tudják-e elemezni, hogy mi emberek megbízhatóak vagyunk-e. Legfőbb célja az volt, hogy kiderítse, az ebek azok után is megbíznak-e az emberekben, miután ők becsapták őket. A tudósok arra is rá akartak jönni, hogy a kutya megérzi-e, ha egy illető nem megbízható, ennek kiderítésére azonban három részre osztották a kísérletet.

Kezdetben a gazdik egy olyan dobozt mutattak meg leghűségesebb társaiknak, ami tele volt finomabbnál-finomabb falatokkal, majd ezt követően egy olyat mutattak nekik, ami teljesen üres volt. A kutyák, ahogy azt várni is lehetett mind a két alkalommal odamentek a dobozhoz, ám a másodikban nagy bánatukra nem volt semmi. Tehát átverték őket.

A tudósok azzal is tisztában voltak, hogy ezek az állatok csak olyan dologhoz mennek oda, amit gazdájuk mutat nekik. Ebből szűrték le azt a következtetést, hogy fel tudják fogni a különböző gesztusokat, ám ha ezek nem logikusak, akkor nagy a valószínűsége, hogy a kutya ingerült lesz.

Az Animal Cognition Journal elmondása alapján, a harmadik kísérletben 34 kutyát teszteltek, akik már nem dőltek be a trükknek, azaz nem bíztak már azokban, akik egyszer átverték őket. Ez amiatt történt, mert a kutyák felhasználták az előzőleg szerzett tapasztalatot és ebből következtették ki, hogy az illetőben nem lehet megbízni.

Annak érdekében, hogy bebizonyosodjon ennek tényleg van valóságalapja, a japán professzor a kísérletet farkasokkal is el szeretné végezni, ugyanis ők vannak a legközelebbi rokoni kapcsolatban a kutyákkal.

A fent említett kísérletből az is kiderül, hogy a négylábúakat igencsak érdekelték az új dolgok.

 

A tanulmányt egy másik irányba is elvitték, ahol azt vizsgálták, hogyan reagálnak az ebek azokra az emberekre, akik kapcsolatban állnak gazdájukkal. Ehhez néhány idegenre volt szükség, akik élelemmel kínálták a kutyákat. Azoktól az emberektől, akik durván viselkedtek gazdájukkal szemben, nem fogadták el az ételt, akik viszont semmi rosszat nem tettek, kedvesek voltak még úgy is, hogy nem kaptak semmilyen finomságot.

Ebből az szűrhető le, hogy az agresszív emberek képtelenek hatni a kutyákra.

A kutatás alapján kiderült, hogy az ebek nagy valószínűséggel értik a nonverbális kommunikációt. Szóval a kutyák sokkal okosabb állatok, mint ahogy azt az emberek hitték. Képesek mérlegelni, hogy akarnak-e barátkozni vagy sem.

Ha egyszer átvered a saját kutyád, akkor biztos lehetsz benne, hogy sokkal óvatosabb lesz veled szemben. A legrosszabb eset ami történhet, hogy teljesen elveszíti a bizalmát és nem fogja azt tenni, amit mondasz neki.

Jól figyelj arra, a kutyád hogyan reagál a barátaidra ha nem jól akkor itt az ideje elgondolkodni érdemes-e tovább folytatni ezt a barátságot.