2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségBenjamin Button féle betegséggel született a kisbaba - A kommentelők öregasszonynak csúfolják

Benjamin Button féle betegséggel született a kisbaba – A kommentelők öregasszonynak csúfolják

-

Biztos te is láttad a 2008-ban bemutatott “Benjamin Button különös élete” című filmet, amiben Brad Pitt és Cate Blanchett játszotta a főszerepet. A film szerint Benjamin (Pitt) különös betegséggel küzd. Az elején újszülöttként jelenik meg a filmben, ám megjelenésre úgy fest, mint egy vénember. Ahogy telnek múlnak az évek, és életkor szempontjából idősebb lesz, a teste úgy fiatalodik meg. Végül halála pillanatában ugyan szellemileg idős ember, ám testileg fiatal, hurkás kisbabává változik.

Úgy tűnhetett a nézők számára, hogy ez csak egy fikció és ilyen betegség valamint eset a valóságban nem létezik, de kiderült, hogy tévedtek. Cikkünk főszereplője, egy 20 esztendős nő, aki világra hozott egy kisbabát, aki pontosan olyan betegségben küzd, mint a filmben említett Benjamin Button. A Hutchinson-Gilford-szindrómaként nyilvántartott betegség során a páciensek a normálisnál gyorsabban öregszenek.

A kislány deformált kezekkel és ráncos bőrrel született, mely szokatlan volt a család számára. A fent említett szindróma más néven progeria egy genetikai állapot, mely a két év alatti gyermekeket érinti és korai öregedést okoz.

A dél-afrikai származású család teljesen összetört, miután a gyermek képeit megosztották az interneten. Több rosszindulatú komment érkezett alá, melyben “öregasszonynak” titulálták őt. A helyi média szerint a fiatal nő a hétfői napon hozta világra otthonában kislányát, Libode kisvárosában.

Mivel a mentők nem érkeztek meg időben, ezért az édesanyát és a gyermeket csak a szülés után tudták beszállítani a kórházba. A baba édesanyja így fogalmazott:

“A kórházban azt mondták nekünk, hogy a gyermekem fogyatékos. A születésekor én is észrevettem, hogy valami furcsa rajta. Eleinte nem sírt fel, és a légzése is fura volt. Meglepődtem, mert nem tartottam normálisnak. Most pedig az interneten azt olvasom, hogyan kezdik ki szegény gyermekem. Mindegyiket börtönbe vetném, ha tehetném.”

A progeriával diagnosztizált gyermekek átlagosan 14,5 éves korukban hunynak el érelmeszesedésben. A Progeria Research Foundation becslése szerint világszerte 132 gyermek és fiatal felnőtt szenved Hutchinson-Gilford Progeria szindrómában.

Ezek is érdekelhetnek