2022 november 29 kedd
KezdőlapEmberekBotrányosan alacsony a fizetésük! Sorra posztolják ki az alulfizetett pedagógusok, hogy mennyit...

Botrányosan alacsony a fizetésük! Sorra posztolják ki az alulfizetett pedagógusok, hogy mennyit keresnek

-

A Pedagógusok Szakszervezetének ifjúsági tagozata egy különleges kampánnyal hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen brutálisan alacsony fizetést kapnak havi szinten. Bizonyára mindenki emlékszik az évekkel ezelőtti pedagógus sztrájkra, mikor a tanárok együttes erővel harcoltak azért, hogy magasabb fizetés kapjanak. Akkor egy bizonyos százalékos fizetésemelést kaptak, á az sem volt elegendő, mert még így is nagyon kevés pénzt kapnak kézhez.

Most megint hangot adtak elégedetlenségüknek, és a Facebookon egymás után osztják meg képeiket, amin látható, hogy milyen tanárként dolgoznak, hány évig jártak egyetemre, főiskolára, hogy megszerezzék a tanári pályához szükséges diplomát, hány éve vannak a pályán és mekkora összeget kapnak kézhez havi szinten.

A fent említett Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat #mutasdafizud és a #mutasdmennyitkeresel hashtagekkel hirdeti új kampányát a Facebook nevű közösségi oldalon.

Már többen is feltöltötték az oldalra a botrányosan alacsony fizetésüket, melyeket most be is mutatunk nektek. A legtöbben kb. 140 és 170 között keresnek és ez már a nettó összeg.

Első képünkön egy Gyógypedagógus végzettséggel rendelkező ember látható, aki 4 éven keresztül járt egyetemre, majd 3 év gyakorlat után tudott elhelyezkedni, mindössze nettó 150.006 forintért. Eme hashtagekkel toldotta meg bejegyzését: #sztrájk #pedagógusvagyok #mutasdafizud #mutimennyitkeresel #tartsvelünk #psz #kezünkbenajövő

Következő sztrájkoló egy hölgy, aki mentálhigiénés gyógypedagógusként és tanárként dolgozik mindössze nettó 143.931 forintért, amiért 6 évig járt egyetemre. 4 év tapasztalattal a háta mögött csak ennyit tud hazavinni havi szinten. A következő címkékkel látta el a bejegyzését: #sztrájk #pedagógusvagyok #mutasdafizud #mutimennyitkeresel #tartsvelünk #psz #kezünkbenajövő

“A kormány hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésével kapcsolatban. A pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, ezenkívül a nevelést, oktatást segítő kollégáink bérei még ennél is megalázóbbak. Mi most kitesszük azt, amit hazaviszünk, ezért hány évet tanultunk és hány év gyakorlat áll mögöttünk. Mi készülünk a tanévre. Hosszú küzdelemre készülünk, de küzdeni azt tudunk, most épp a bérünkért fogunk. Azért lehet, hogy tanítunk majd 608 órát is…” – írja a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat a július 21-i Facebook bejegyzésében

A szakszervezet minden kollégát arra ösztönöz, hogy tegyék ki, havi szinten befolyt fizetésük összegét, hogy az egész világ láthassa és a kampány egyre nagyobb hangot kapjon. Ezzel az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a túlságosan is alacsony bérekre.

Elhoztunk még pár képet, amik valóban nagyon elkeserítőek:

Ez a hölgy mérnöktanérként tevékenykedik és 143.931 forintot kap kézhez 4 év egyetemmel és ugyanennyi tapasztalattal a háta mögött.

Volt, aki nem merte vállalni az arcát, de megosztotta, hogy ének-zene és történelem tanárként nettó 165.319 forintot visz haza úgy, hogy 5 év fél éven át járt egyetemre és 7 éve dolgozik a szakmájában.

Az arcát kitakaró hölgy matematikai és informatikai mesterdiplomával rendelkezik, amit 5 év alatt sikerült megszereznie és 6 éve van a pályán. Ezért mindössze 166.486 forintot kap.

Szintén egy gyógypedagógus, aki 4 évet töltött a főiskolán, hogy megszerezze diplomáját, úgy, hogy mindeközben 2 irányba szakosodott és 3 év tapasztalatot tudhat magáénak. A megszerzett tudásért 159.733 forintot utalnak el neki.

Egy zongoratanárként dolgozó ember, aki 5 éven keresztül járt zeneművészeti egyetemre. 2 év tapasztalatot tudhat magáénak. Fizetése botrányosan alacsony, mindössze 139.995 forint.

Te mit gondolsz a sztrájkról?

Ezek is érdekelhetnek