31 éves lenne Tim Bergling, vagyis Avicii – A DJ két éve hozta meg a végzetes döntést

- Hirdetés -

Tim Bergling, művésznevén Avicii 1989. szeptember 8-án, Stockholmban látta meg a napvilágot. A világhírű DJ és zenei producer 2018. április 20-án saját kezűleg vetett véget életének Omán fővárosában, Maszkatban.

Tim Bergling több művésznévvel is próbálkozott, többek között Tom Hangs, Tim Berg, de a világ Avicii néven ismerte a lemezlovast. Az Avicii művésznévről azt mondta: „Avici Dante poklához hasonlít, ez a pokol legmélyebb szintje a buddhizmus szerint. Egy barátom mesélt róla és megragadt a fejemben. Amikor először kerestem nevet a MySpace oldalamhoz, valahogy „bedőltem” ennek a névnek. Már kipróbáltam néhány másik nevet is, de mind foglalt volt. Így lett végül „Avicii”, ami később aztán igazán hozzám kapcsolódott.”

Avicii 2008-ban, 18 évesen bukkant fel a zeneiparban, méghozzá a Lazy Jones nevű videojáték remixének elkészítésével. Ez volt élete első szerzeménye. Később olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint John Dahlbäckkal, Tiesto vagy Sebastian Ingrosso. Emellett olyan világhírű slágerek köthetők a nevéhez, mint a Levels, a Hey Brother, a Wake me up vagy éppen a Lay me Down.

- Hirdetés -

Kevesen tudják, de a DJ a „For A Better Day” és „Pure Grinding” című videoklipjét is Magyarországon forgatta. A felvételek a fóti szemétégető mellett, illetve a Kelenföldi Erőmű területén és az etyeki Korda Filmstúdióban készültek.

Avicii-t kétszer is jelölték Grammy-díjra, a Sunshine és a Levels című daláért. Később a Billboard és az MTV Europe több díját is elnyerte.

A világhírű lemezlovas hosszú éveken át küzdött súlyos egészségügyi problémákkal. Alkoholproblémája következtében hasnyálmirigy-gyulladástól szenvedett, de 2014-ben a vakbelét és epehólyagját is el kellett távolítani. Avicii 2016-ban jelentette be, hogy visszavonul a nyilvános szerepléstől, de ezzel a munkát nem hagyta abba. Akkor így nyilatkozott: „16 éves voltam, amikor producerkedni kezdtem, 18 évesen indult az első turném. Onnantól 100 százalékon pörögtem és ezzel egy időben égettem a gyertya két felét. Ha most visszatekintek, csak azt kérdezem: wow, ez mind velem történt? Csodálatos út volt, valószínűleg hasonlóban soha többet nem lesz részem, de nem bírom tovább, pihennem kell.”

- Hirdetés -

Halálhíre az egész világot sokként érte. Zenésztársai, barátai, mint David Guetta is fájó szívvel búcsúzott a kivételes tehetségtől. Guetta Avicii halála után változtatott életmódján és még azt is elmondta, hogy a depresszió egy alattomos és szörnyű betegség.

A zenész családja így nyilatkozott szerettük elvesztése után: „Tim érzékeny srác volt, aki imádta a rajongóit, de kerülte a rivaldafényt. Sokat küzdött a gondolataival az életről és a boldogságról, de egy idő után már nem bírta tovább, békére akart lelni.” Nyíltan nem mondták ki, hogy a DJ hozta meg a tragikus döntést és saját kezűleg vetett véget életének, de május 11-én hivatalossá vált, hogy így történt.

A lemezlovas halála után is társai egy posztumusz albummal jelentkeztek, 2019 júniusában. Avicii emlékére egy hatalmas koncertet is rendeztek, szintén 2019-ben. Azon az estén tizenkilenc fellépő harminc dalt szólaltatott meg. Rita Ora, David Guetta, Adam Lambert, Kygo és további sikeres és világhírű előadók vettek részt az eseményen, amelynek bevételét a mentális betegségek megelőzésére fordítottak. A nagyszabású rendezvényt a Tim Bergling Alapítvány szervezte.

- Hirdetés -

Avicii-t 2018. június 10-én helyezték végső nyugalomra Stockholmban, a Skogskyrkogårdenben.

Tim Bergling szeptember 8-án lett volna 31 esztendős.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!