2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekCsaládok akik titokban uralkodnak a világ és az életünk fölött

Családok akik titokban uralkodnak a világ és az életünk fölött

-

Többször is hallhattunk már róla, hogy minden elkötött pénz a világ leggazdagabb családjaihoz vándorol. Ezt azonban biztosan senki nem tudja megerősíteni. A következő tíz család úgy befolyásolja a világ működését és hétköznapi életünket, hogy fogalmunk sincs róla.

  1. Rockefeller család

A Rockefeller családról bizonyára már mindenki hallott. Vagyonukat körülbelül 1,3 trilliárd dollárra becsülik. A 19. század végére már ez a család birtokolta az amerikai olajmezők kilencven százalékát. Ma már minden amerikai olajvállalatot az ő nevükhöz köthetjük. Az összeesküvés-elméletek szerint a család tagjai egy titkos világkormány elnökei lehetnek.

2. Morgan család

Egyes összeesküvés elméletek szerint a Morgan család határozza meg az amerikai politikát és ellenőrzi a világ összes bankját. John Pierpont Morgan a polgárháború idején fegyverkereskedéssel foglalkozott. A család tagjai a mai napig a legbefolyásosabb bankárok közé tartoznak a világon. Nem csak Amerikában, hanem Európában is számos bankhálózattal rendelkeznek. Nevükhöz fűződik a General Electric és a General Motors elnevezésű vállalat.

3. Saud család

A Saud háznak 25 ezer tagja van. Ők állnak Szaúd-Arábia élén. A nevük onnan származik, hogy ők alapították az első szaúdi államot 1744-ben. Vagyonukat megbecsülni sem lehet, de az ő kezükben van a világ teljes olajkészletének körülbelül húsz százaléka.

4. Rothschild család

Már első Napóleon uralkodása alatt is az egyik leggazdagabb család volt az övék. Mayer Amschel Rothschild Németországban hatalmas pénzbirodalmat hozott létre. Végrendeletében megfogalmazta, hogy mik a család irányításával kapcsolatos tervei, amiket pedig még ma is betartanak. Szakértők körülbelül 2 trillió dollárra becsülik vagyonukat. A banki üzletek mellett olaj-és földgáz kitermeléssel foglalkoznak.

5. Baruch család

Nevük talán kevésbé ismert, de hatalmuk nagyon jelentős. A család alapítója, Bernard Baruch öt amerikai elnök és Winston Churchill barátja volt. Nevéhez fűződik a “hidegháború” kifejezés, emellett felügyelte az első atombomba létrehozását is. Többen is a világkormány megalapítójának tartják.

6. Walton család

1962-ben Sam Walton vállalkozó alapította az első Walmart áruházat, ezzel pedig a világ leggazdagabb emberei közé lépett elő. Azóta a Walmart a legnagyobb áruházlánc lett az USA-ban. Évente körülbelül 500 milliárd dollár profitot hoz tulajdonosának a nagy áruházlánc. Sam halála után négy gyermeke és felesége irányítja a céget, valamint az Egyesült Államokbeli Arvest Bank is nevükhöz fűződik.

7. Windsor család

A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség országainak trónján uralkodó királyi ház. 1917. július 17-én királyi rendelettel V. György brit király alapította meg. Jelenlegi vezetője II. Erzsébet brit királynő, aki Anglián kívül még 15 független állam vezetéséért is felelős. A család tagjai kivétel nélkül szolgáltak a fegyveres erőknél, valamint jótékonysági szervezeteket is vezetnek.

8. Murdoch család

A Murdoch család Ausztráliában kezdte felépíteni birodalmát. Keith Murdoch egy melbourne-i újság szerkesztője volt, később kinevezték a lap főszerkesztőjének és vezérigazgatójának. Fia, Rupert is újságíró lett. A médiavállalat összeomlása után megalapították a News Corporation médiavállalatot. Ma már a nevükhöz fűződik a 20th Century Fox filmgyár, a Fox News filmcsatorna, valamint a Myspace és a Dow Jones részvénytársaság is. Rupert nevéhez fűződik az Agymenők és Simpson család tévésorozata is.

9. Az Oppenheimer “gyémántcsalád”

Ernst Oppenheimer a De Beers feje. A család négy generáción át tartotta irányítása alatt a világ gyémántpiacát. Napjainkban unokája, Nicky és dédunokája, Jonathan vezetik a vállalatot és figyelik a drágakövek globális kereskedelmét. Történetükről filmet is készítettek “Százmillió karát – Az Oppenheimer gyémántcsalád” címmel.

10. Pritzker család

A család neve és vagyona a Hyatt hotellánchoz köthető, amely egy szállodai cég, ami hoteleket és üdülőhelyeket üzemeltetnek szerte a világban. A hotelláncnak 54 országban 777 szállodája van. A családtagok között vannak kormányzati tisztségviselők, filmproducerek, hoteltulajdonosok, befektetési tanácsadók és aktív befektetők is.

Ezek is érdekelhetnek