2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekDecember 11-től változhat az idősek vásárlási sávja - Íme a részletek

December 11-től változhat az idősek vásárlási sávja – Íme a részletek

-

December tizenegyedikéig érvényben van az idősek védett vásárlási sávja Magyarországon. Az ünnepek közeledte azonban aggodalomra ad okot. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a kétórás védett sáv újragondolását kéri, ugyanis attól tartanak, hogy a karácsonyi rohamban hatalmas feszültségeket szül majd a korlátozás.

A szakszervezet elnöke, Bubenkó Csaba elmondta, hogy azt javasolják az operatív törzsnek, hogy vegye fontolóra, hogy december 11. után is fenntartja-e még az idősek vásárlási sávját. Ennek oka, hogy a boltokban egyre nagyobb a tömeg a közelgő ünnepek előtt. Eközben pedig az idősek ugyanúgy látogathatják az üzleteket az egész nyitvatartási idő alatt.

Továbbra az is fontos szempont, hogy a havi fizetések is megérkeznek hamarosan, amikor pedig az emberek elkezdik beszerezni az ünnepi ételek alapanyagait, illetve az ajándékokat, ami nagyban megnöveli az üzletekben tartózkodók számát. Amennyiben pedig marad az az álláspont, hogy a 65 év felettiek teljes nyitvatartási időben vásárolhatnak, át kell gondolni a dolgokat. A két órás korlát ugyanis azt fogja eredményezni, hogy az emberek nem vásárolhatnak menetrend szerint.

Az évnek ebben a szakaszában már délelőttönként is erősebb a forgalom az átlagnál, most pedig annak is nagy szerepe van ebben, hogy a boltok, szupermarketek a szokásosnál korábban zárnak be. A jelenleg fennálló korlátozás pedig ismét a generációk közötti vitákhoz vezetne.

A szakszervezet szerint vissza kellene engedni minden vásárlót és az üzletekben tartózkodók összlétszámát kellene szabályozni, akkor talán jobban eloszlana a tömeg.

Bubenkó Csaba szerint az is egy opció lenne, ha visszaállítanák az eredeti nyitvatartást, csökkentve ezzel a napszakok zsúfoltságát. A szakszervezet vezetője arra is kitért, hogy a részletes szabályozást is várják, ugyanis az eddigiekhez képest újdonság, hogy a bolti dolgozók és a biztonsági őrök már igazoltathatják azokat az időseket, akikről ránézésre nem lehet eldönteni, hogy megfelelnek-e az előírt korosztályos besorolásnak.

Ezek is érdekelhetnek