2022 május 23 hétfő
KezdőlapHírekDiagnosztizálták az első magyar koronavírusos beteget

Diagnosztizálták az első magyar koronavírusos beteget

-

Pozitív lett egy magyar dolgozó tesztje a Diamond Princess luxushajón.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára bejelentette, hogy megvan a koronavírus első magyar fertőzöttje. A Japán mellett karanténban tartott, Diamond Princess óceánjárón három magyar állampolgár dolgozott, egyiküknek pedig most pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az államtitkár a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről tartott sajtótájékoztatót ma délután.

Elmondása szerint a külügy kapcsolatban áll a beteggel, aki egyelőre jól van.

A Diamond Princesst február 5-én helyezték karantén alá, amelyet 19-én feloldottak, így az emberek többsége február 22-ig elhagyhatta a hajó fedélzetét. A személyzet jelentős része azonban ott maradt, köztük a három magyar is, egy zenész testvérpár és egy felszolgáló.

Egyikük megfertőződött a vírussal, így őt elkülönítették, két-három napon belül pedig kórházba is szállítják majd. A beteg azt mondta jól érzi magát, nem köhög, nem lázas és tünetmentes.

“Vele is kapcsolatban vagyunk és a másik két magyarral is. Ők továbbra is negatívak, jól vannak, tünetmentesek.”

A beteget megfigyelés alatt tartják és több tesztet is készítenek majd.

A magyar Külügyminisztérium kéri, hogy az új koronavírus, észak-olaszországi gócpontjai felé csakis azok a magyarok utazzanak, akiknek halaszthatatlan dolguk akad arra. Ellenkező esetben nem javasolják a kiutazást az érintett területekre.

A külügy azt is hozzátette, hogy jelenleg 171 magyar tartózkodik Kínában, mind jól vannak és a követség mindenkivel kapcsolatban van. Közülük az öt legfertőzöttebb tartományban húszan tartózkodnak éppen, az információk szerint ők is jól vannak.

Magyarország egyelőre nem vezet be közúti vagy vasúti ellenőrzést Olaszország felé, ahogy a szomszédos országok sem tettek ilyet, de a hatóságok folyamatosan ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Ezek is érdekelhetnek