2022 május 24 kedd
KezdőlapEgészségDöbbenet! Ilyen fiatalon még senki sem halt meg koronavírusban!

Döbbenet! Ilyen fiatalon még senki sem halt meg koronavírusban!

-

Már megszokhattuk, hogy minden héten csütörtökön az Operatív Törzs élőben jelentkezik be hivatalos Facebook oldalán, ahol a legfrissebb adatokat közlik az emberekkel. Müller Cecília beszélt többek között arról, hogy hány embert oltottak be eddig, és abból hánynak sikerült a második dózist is megkapnia, valamint statisztikai adatokat közöl, ami arra irányul, hogy kiket érint leginkább a mostani vírushelyzet.

A járványügyi adatokat szerint 4814 új fertőzött személyt azonosítottak az elmúlt 24 órában. Sajnos még mindig magas a napi szintű elhalálozás száma, ugyanis 272 beteg hunyt el és köztük fiatalok is. Azt is hozzátette, hogy jelenleg a fiatalok fertőződnek nagyobb számban, nemekre lebontva pedig inkább a nőket érinti.

A tisztifőorvos egy nagyon szomorú hírt is közölt, miszerint elhunyt egy nyolc hónapos Covid fertőzött kisbaba is.

“Egy nagyon szomorú, tragikus hírt is közölnöm kell a mai napon önökkel, hiszen meg fog jelenni az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is. Kifejezetten szeretném kiemelni és hangsúlyozni, hogy nem koronavírus fertőzésben halt meg. Egy meningococcus vérmérgezésben, egy véráram fertőzésben hunyt el. Ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette. Tekintettel arra, hogy a környezetében sokan fertőzöttek koronavírussal, ezért igazoltuk nála is a koronavírus fertőzés tényét. Megerősítettük laboratóriumi vizsgálattal, ugyanakkor egyértelműen kimutattuk a kórokozót, a meningococcus baktériumot.

meningococcus baktérium

Ez a betegség sajnos nagyon sokszor rendkívül súlyos rapid formában zajlik, különösen fiatalkorban, csecsemőknél és fiatal felnőtteknél is. Több olyan évünk volt, amikor a tavaszi időszakban – mivel szezonális megbetegedés – járványosan is előfordult. Ritka a fertőzés, de kiszámíthatatlan a kimenetele. Jellemzően két formában zajlik le. Az egyik agyhártyagyulladás (meningitis) formájában, a másik, mikor egy egészséges immunrendszerű fiatalt is megtámad, illetve egy még kevésbé fejlett immunrendszerű csecsemőt, mint ebben az esetben is történt. Ekkor nagyon sok szervet egyidejűleg érint és sajnos gyors lefolyású, mely letális kimenetelű lehet.”

A bejelentés 17 perc 53 másodpercnél kezdődik.

“Ez a tragédia is arra hívja fel a figyelmünket, hogy sajnos a koronavírus mellett még számos más betegséggel ugyanúgy meg kell küzdenünk napjainkban is, mint a pandémia mentes időszakban. Éppen azért kerül fel a listánkra, ez a csecsemő is, mert kimutattuk nála a koronavírust, a felső légúti mintákból, noha ez nála nem okozott tünetet és tudjuk, hogy nem is ez okozta a halálát.” – mondta a tisztifőorvos.

Ezek is érdekelhetnek