2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekDöbbenet! Szlovákia egész napos kijárási tilalmat vezet be!

Döbbenet! Szlovákia egész napos kijárási tilalmat vezet be!

-

Szlovákiában szombattól egész napos kijárási tilalmat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt.

A kijárási tilalom december 19-én reggel 5 órától lesz érvényben. Egyenlőre nem lehet pontosan tudni, hogy meddig fog tartani. Természetesen a tilalom alól kivételt képez a munkába járás, az élelmiszerboltban való vásárlás, a tankolás, a postára illetve a bankba járás.

A szlovák kormány által meghozott szabályozásokat az egészségügyi miniszter a súlyos járványhelyzettel indokolta. Ám itt még nincs vége. A szombati naptól fogva minden egyes üzlet bezár, kivéve az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak. A mostani helyzet szerint ezen intézkedések előreláthatóan három hétig lesznek érvényben.

Mivel a koronavírus drasztikusan kezdett terjedni az országban, ezért már korábban hoztak bizonyos intézkedéseket, amivel megpróbálták féken tartani a vírust. A szigorítás részét képezte, hogy az összes hotel, szálloda, szállásadóhely és vendéglátó egység csak és kizárólag olyan vendéget fogadhatott, aki fel tudott mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszteredményt.

Az ország a pozsonyi gyűlésen egyöntetűen megszavazta az oltási stratégiát. Vagyis ez azt jelenti, hogy az 5,5 millió fős ország lakosságának 60-70%-át négy turnusra osztva fogják beoltani.

Az október első hetében bevezetett veszélyhelyzet az év végéig vannak érvényben. Ennek ellenére, már most meg akarja hosszabbítani a kabinet, s ennek elérése érdekében még az alkotmánytörvényt is jóváhagyták.

A szerdai adatok szerint az előző nap összesen 16.000 PCR tesztet végeztek el. Ennek eredményei alapján 3565 ember lett pozitív, vagyis fertőzővé váltak. Első körben október elején növekedett drasztikusan a fertőzött egyének száma, majd rá pár hétre, csak kicsit emelkedtek a számok. Az utóbbi egy hétben a pozitív egyének száma 2000 felett volt.

A tavaszi első hullám óta 139.000 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, ami önmagában nagyon soknak tűnik, ám meg kell jegyeznünk, hogy 1.246.000 tesztet csináltattak, így viszont az adatok nem annyira nagyon vészesek. Sőt 101 ezer ember szervezete le is győzte a vírust. A kórházakban ebben a pillanatban 2105 főt kezelnek. A további adatok szerint 1309 ember hunyt el a betegségben, melynek száma további 58-al emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek