2022 július 4 hétfő
KezdőlapHírekDöbbenetes amatőr felvételek a Bejrúti robbanásról

Döbbenetes amatőr felvételek a Bejrúti robbanásról

-

A tegnapi nap folyamán hatalmas robbanás rázta meg Bejrút városát, amelynek fele ennek következtében gyakorlatilag megsemmisült. Kezdetben még terror-vagy atomtámadásnak vélték a történteket, aztán kiderült, mi okozta a hatalmas erejű robbanást.

Kedden 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel Bejrútban. A katasztrófában 135-en vesztették életüket, ötezren pedig megsebesültek. Az első robbanást a petárdaraktár, a másodikat pedig ammónium-nitrát okozta. Utóbbi rendkívül pusztító volt, a lökéshullám körülbelül tíz kilométeres körzetben nemcsak érezhető volt, hanem hatalmas károkat is okozott.

A robbanás 4,5-ös erősségű földrengést eredményezett és a helyszíntől még mérföldekre is jelentős károkat okozott. A szakemberek szerint 200-500 tonnás erejű robbanás következett be, ami tulajdonképpen egy kisebb, taktikai atombomba erősségének megfelelő pusztítást végzett.

Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies nukleáris és hagyományos fegyverszakértője a robbanás okozta károkat, hullámokat és szeizmikus mozgásokat elemezve jutott a fent említett következtetésekre, vagyis ezekből az adatokból állapította meg a robbanás erősségét. A nukleáris és kémiai robbanásokat a nagy tisztaságú TNT robbanásához viszonyítják, ez alapján határozták meg a 200-500 tonna közötti erősséget.

A bejrúti robbanást kezdetben azért hitték atomtámadásnak, mert a helyi polgármester a hatalmas gombafelhő miatt a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombához hasonlította a történteket. Azt viszont tudnunk kell, hogy az ilyen erejű robbanás meg sem közelíti a világháború alatti tizenötezer tonnás erősséget.

Videón a hatalmas robbanás:

Gepostet von Viglianesi Santo am Dienstag, 4. August 2020

Gepostet von Viglianesi Santo am Dienstag, 4. August 2020

Gepostet von Viglianesi Santo am Mittwoch, 5. August 2020

Ezek is érdekelhetnek