2023 június 8 csütörtök
KezdőlapHírekDöntött a Fidesz - Megszavazták a színháztörvényt

Döntött a Fidesz – Megszavazták a színháztörvényt

-

a3000

A Fidesz szavazataival a parlamentben megszavazták a kulturális törvénycsomagot, létrehozták a Nemzeti Kulturális Tanácsot, átalakították a színházi finanszírozási rendszert, valamint kultúrstratégiai intézményeket is kijelöltek. Mostantól sokkal nehezebb dolga lesz a színházaknak, a kultúrharc ki fog éleződni. A kormány az önkormányzati fenntartású színházakat, vagyis a vidéki és budapesti kőszínházakat is gyámsága alá helyezte.

A Ház aktuális ülésének utolsó napja ma 11 órakor kezdődött a határozathozatalokkal.

00 2

Amennyiben az önkormányzat teljes körűen nem tudja biztosítani a színháza működéséhez szükséges forrásokat, akkor közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő a kormányhoz. A kabinet ezek után dönt arról, hogy megadja-e a segítséget az adott önkormányzatnak.

Ma a parlament 115 fideszes igen, 53 ellenzéki nem szavazattal és 3 tartózkodással fogadta el a színháztörvényt.

A szavazáskor tiltakozásul az ellenzék egy része fekete maszkot tett az arca elé és felállt.

01 2
02 14
03 14

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely fenekestül forgatja majd fel a színházak életét. A Törvényalkotási bizottság a benyújtás után pár órával már le is folytatja a tervezet vitáját és el is fogadták azt.

Az állam támogatásáért cserébe nagyobb beleszólást szeretett volna a színházak életébe. A törvénytervezet különbséget tesz az állami és az önkormányzati színházak és a vegyes fenntartású intézmények között, utóbbi az, amelybe az állam bele szeretne szólni.

Az állami támogatáshoz kérelmet kell majd benyújtani, tehát nem lesz automatikus, így a kormány dönti el, hogy elfogadja a kérelmet vagy sem. Amennyiben megadja az igényelt támogatást, akkor harminc napon belül megkötik a szerződést.

A törvényjavaslat szerint a megállapodásban „a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét”.

A törvénymódosító javaslat ellen hétfőn ezrek tüntettek a budapesti Madách téren.

20191209180215 BB L9715
Döntött a Fidesz - Megszavazták a színháztörvényt

Pintér Béla pedig elmondta a legerősebb beszédet is.

crop

„Mégsem mészároltok le bennünket, mégsem vagytok gyilkosok?” – mondta.

Egyelőre azonban még rengeteg a nyitott kérdés. Arról például még semmit nem lehet tudni, hogy mi lesz a független színházakkal, valamint a Nemzeti Kulturális Alap sorsa is kérdéses. Az NKA nem szűnik meg, hanem megújul. A megújulásnak azonban nyoma sincs, ugyanis időközben puhult a kultúrtörvény, vagyis az NKA megmarad. Létrejön a Nemzeti Kulturális Tanács és javaslatot tesz majd a kultúra kormányzati stratégiájára.

Ezek is érdekelhetnek