2022 május 23 hétfő
KezdőlapHírekDöntött az esküdtszék George Floyd halálának ügyében - A vádlott bűnös

Döntött az esküdtszék George Floyd halálának ügyében – A vádlott bűnös

-

Nagy vihart kavart az eset, amikor egy rendőr, Derek Chauvin igazoltatás közben George Floyd nyakára térpedelt, ugyanis a fiatalember később a rendőri intézkedés miatt hunyt el. Az igazoltatásban részt vett négy rendőrt másnap kirúgták, Chauvint pedig letartóztatták. A vád ellene gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés volt.

A tegnapi nap során döntött az esküdtszék Chauvin ügyében. A rendőrt a minneapolisi Hennepin megyei bíróságon az ellene felhozott vádakban bűnösnek találták.

A döntés két nap alatt, tíz és fél óra tanácskozás után született meg, amelyet Peter Cahill, az ügy bírája ismertetett. A bíró megköszönte a tizenkét tagú esküdtszék munkáját, majd bejelentette: “A részletes ítélet nyolc héten belül várható. A volt rendőr akár negyven évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat”.

Chauvin még tavaly május 25-én egy igazoltatás során perceken át térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, a férfi halálát okozva ezzel. A boncolás során fény derült arra, hogy Floyd szívbeteg volt, elkapta a koronavírust és rengeteg illegális szert mutattak ki a szervezetében.

Az Egyesült Államokban hatalmas visszhangja volt a történteknek. Hetekig tartó tüntetések a rendőri brutalitás és a fajgyűlölet ellen, de nemcsak Amerikában lázadtak fel az emberek. Minnesota állam legfőbb ügyésze, Keith Ellison elmondta, hogy a Chauvin-ügyben hozott döntés az igazságosság felé tett első lépés.

“A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé” – fogalmazott Ellison.

A volt amerikai elnök, Barack Obama sem hagyta szó nélkül az ítéletet: “Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség. Tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk.”

Az amerikai alelnök, Kamala Harris azt mondta: “A mostani ítélet egy lépéssel közelebb visz minket az igazsághoz, de még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert.”

Továbbá arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság nem egy ember problémája, hanem minden amerikai állampolgáré, ugyanis ez visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit. “Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt és tiszteljük őt.”

Joe Biden, jelenlegi amerikai elnök szerint “a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg.”

Biden elmondta, az ügyben született ítélet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai emberek ne féljenek a rendőröktől. Hozzátette, reméli, hogy a jövőben a szülőknek már nem kell aggódniuk azért, hogy vajon gyermekeik hazatérnek-e egy séta vagy bevásárlás után. Az ítélet azonban nem azt a célt szolgálja, hogy “mentségként használják az erőszakra”. “Vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság. Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak.”

Ezek is érdekelhetnek