2022 szeptember 27 kedd
KezdőlapHírekDrónokat küldtek a világ legnagyobb olajfinomítója ellen - Hatalmas pusztítást végeztek

Drónokat küldtek a világ legnagyobb olajfinomítója ellen – Hatalmas pusztítást végeztek

-

A támadás következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami körülbelül öt százalékát jelenti a világ napi olajkitermelésének.

Két szaudi olajterminál ellen intéztek támadást a jemeni húszi lázadók. Drónokkal támadták meg az olajfinomítókat, nagy veszteséget okozva ezzel. A elveszett olaj egy bizonyos részét az olajtartalékot tartalmazó tározókból fogják pótolni.

Szaúd-Arábia naponta átlagosan tíz millió hordó olajat termel ki, augusztusban az átlag 9,85 millió volt. A rijádi kormány nyilatkozata szerint a dróntámadás miatt az olajtermeléskor keletkező kísérő gáz is jelentős mértékben csökkent.

A lázadók magukra vállalták a támadást, szóvivőjük pedig közölte, hogy ez volt a válaszuk arra, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció beleavatkozott a jemeni polgárháborúba a kormány oldalán.

A húszik már a következő támadást is tervezik, amely ígéretük szerint sokkal fájdalmasabb és kiterjedtebb lesz a szaúdi rezsim számára.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely a világ legnagyobb olajfinomítója. A második pedig a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely az ország második legnagyobb olajmezője.

A dróntámadások után Donald Trumph együttműködéséről biztosította a szaúdi trónörököst, Mohamed bin Szalmánt. Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy bármikor kész segítséget nyújtani a királyság stabilitásának és biztonságának megőrzése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek