2022 május 29 vasárnap
KezdőlapEmberekEgészségesen hagyhatta el a kórházat a 245 grammal született baba

Egészségesen hagyhatta el a kórházat a 245 grammal született baba

-

A világ legkisebb súllyal született babbája most hat hónapos, egészséges, így szülei hazavihették a kórházból.

Az Iowai Egyetem nemzetközi nyilvántartása szerint a 245 grammal született csecsemő a legkisebb újszülött a világon, aki életben maradt. Természetesen nem lehet kizárni, hogy voltak nála kisebb babák is, de ők nem szerepelnek a nyilvántartásban.

A kislány a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban látta meg a napvilágot amikor édesanyja terhességének 24. hetében császármetszéssel megszületett.

Az orvosok egyetlen órát jósoltak neki, hiszen csak 24. hetes és rendkívül pici volt. Az anya rosszul lett, ezért kórházba szállították, ahol terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami mind az anya, mind pedig a kicsi életét is veszélybe sodorta. Az orvosok azonnal elvégezték a sürgősségi császármetszést, miután az apának azt mondták, lánya körülbelül egy órát lesz életben.

“Szerencsére az egy órából egy nap lett, majd egy hét és így tovább” – mondta az anya.

A család engedélyezte, hogy közöljék történetüket, de mindezt név nélkül. Azt kérték, lányukat nevezzék Saybie-nek, ugyanis az ápolók ezt a nevet adták a kicsinek.

Saybie a koraszülött intenzív osztályon töltött majdnem hat hónapot, ahol szépen fejlődött és megerősödött. Májusban elérte a 2500 grammos súlyt, így szülei hazavihették őt. Az ilyen apró súllyal született babáknál előfordulnak súlyos komplikációk, mint agyvérzés, tüdő-vagy szívprobléma, de Saybie esetében szerencsére nem így történt.

A kislány Németországban született 2015-ben, 245 grammos súlyával pedig, ő volt a világ legkisebb kisbabája, aki életben maradt.

Ezek is érdekelhetnek