2022 november 27 vasárnap
KezdőlapTörténetekEgy anya, aki húsz év után először tudott elmosolyodni - Súlyos arcdaganat...

Egy anya, aki húsz év után először tudott elmosolyodni – Súlyos arcdaganat keserítette meg életét

-

Isatu csípőjéből operáltak ki egy csontot, amivel kipótolták állkapcsát.

A nő közel húsz év után tudott újra mosolyogni, miután az orvosok eltávolították a hatalmas arcdaganatot, és új állkapcsot építettek fel a HIP-ből.

A 27 éves Isatunál először tízéves korában állapították meg a rákot, ami miatt több fogát is elvesztette, hamarosan pedig az egész állkapocsra átterjedt a kór.

A mára már édesanyává vált Isatu nehezen lélegzett, mivel a daganat elszorította a torkát. Elmondása szerint gyakran gúnyolták kinézetéért még annak ellenére is, hogy sokan tudták, hogy milyen egészségügyi problémával küzd.

A műtét előtt azt mondta: “Amikor sétálok, eltakarom az arcom, mert ha az emberek látnak, akkor bámulnak és suttognak a hátam mögött. Gúnyolódnak, én pedig szégyellem magam és sírni kezdek.”

Az állát végül a csípőcsontból kivett darabból építették újjá. Blaire Scmaleberg, nővér visszaemlékezve azt mondta, hogy amikor a műtét után tükröt adott a nőnek, hogy megmutassa neki új állkapcsát, ő végre hosszú idő után először el tudott mosolyodni.

Blaire elmondta: “Amikor a tükörre nézett, arckifejezése félelmetes volt. Olyan volt, mintha egy teljesen új jövőt látna. És a műtétből származó duzzanat ellenére a mosoly még mindig ragyogott. Ha azt látom, hogy olyan valaki, aki csendesen, félénken és félve lépett be a kórház ajtaján ilyen változásokon megy át, mint ő, akkor boldognak érzem magam. Isatu első arckifejezése olyan volt, mintha egy teljesen új ember született volna meg. Látszott rajta mennyire boldog, hogy újra normálisnak látja arcát.”

Három operációra volt szükség ahhoz, hogy Isatu szinte egy új arcot kapjon. A daganat ugyanis olyan hatalmas volt, hogy képtelen volt bármilyen érzelmet kifejezni az arcával. A szája szinte mozdulatlan volt miatta.

Egy Sierra Leone-i ember azt mondta, sokszor látta a nőt, amikor iskolába vitte gyermekét, és az emberek kigúnyolták őt. Végül úgy döntött segítséget keres a négy gyermekes anyának. Hallott a Merci Shipsről, ami egy szegényeket gondozó kórházi hajó. Ez egy jótékonysági szervezet Guinea területén, amely egészségügyi ellátást biztosít a rászorulóknak.

A betegkiválasztó csoporttal való találkozás után jóváhagyták az Africa Mercy fedélzetén végezendő műtétet.

Dr. Gary Parker, fejbőr-sebész azt mondta, hogy az olyan daganatok, mint amilyen Isatunak is van általában jóindulatúak és nem rákosak. A nő, aki azt hitte ennél sokkal nagyobb a baj, kicsit megkönnyebbült. A daganat nagyságából Isatu arra következtetett, hogy már nem sokáig fog élni. Az orvos szavai valamennyire megnyugtatták őt.

Az orvos azt is hozzátette, hogy a daganat nem rosszindulatú, ugyanakkor nagyon veszélyes, mert bármikor elzárhatja a légutakat. Mérete és elhelyezkedése miatt három operációra volt szükség, hogy újjá építsék állkapcsát és kiegyenlítsék bőrét.

A rák eltávolítására irányuló eljárás öt órán át tartott, amelynek során titán állkapcsot illesztettek be Isatunak, akit ezután egy hétig megfigyelés alatt tartottak. Három hónappal később pedig újabb operációra került sor. A titán állkapcsot állandó csonttal beültetett állkapocsra cserélték.

Még ugyanabban az évben harmadszor is megműtötték a nőt. Ez volt az utolsó operáció, amelyet egy plasztikai sebész végzett, hogy kiegyenlítse az állkapocs bőrét, és eltávolítsa az előző műtétből származó felesleges bőrt.

Amikor családja a befejező operáció után először látta Isatut, azt mondták, újra ugyanaz a mosoly ragyogott az arcán, mint sok-sok évvel ezelőtt.

A Mercy Ships 1978-ban alakult,több mint 70 országban működött, és több mint 2,7 millió embernek nyújtott segítséget teljesen ingyen.

Ezek is érdekelhetnek