2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉletmódEgy brazil pár 20 évet töltött erdő létrehozásával, ezzel vadállatok ezreinek adva...

Egy brazil pár 20 évet töltött erdő létrehozásával, ezzel vadállatok ezreinek adva otthont

-

A Föld évente mintegy 18 millió hektár erdőt veszít el, ami megegyezik Panama méretével. A környezet ilyen jelentős változása nemcsak az embereket érinti, hanem számtalan állatfajnak kell elhagynia természetes élőhelyét, és valahol másutt kell otthont keresnie. Nem kétséges, ma közös feladatunk az, hogy minden lehetséges módon megállítsuk bolygónk pusztulását. Egy brazil pár, Sebastião és Lélia Salgado, bebizonyította, hogy bárki képes befolyásolni az erdőirtást és új területeket létrehozni.

Egyszerűen lenyűgöző, hogy ez az elkötelezett pár ilyen nagyszerű eredményeket tudott elérni: egy elhagyatott tájat valódi paradicsommá változtatott.

Az egész egy egyszerű és békés élet álmával kezdődött.

1994-ben a brazíliai Sebastiao Salgado, újságíró hazatért Kelet-Afrikából, ahol dokumentálta a ruandai népirtás borzalmait. Ezután a traumatikus tapasztalat után békét keresett szülőföldjének buja, zöld erdejében, a brazíliai Minas Gerais területén.

Azonban amit látott, az hihetetlenül pusztító volt. Néhány év alatt egy gazdag erdő szinte poros tájjá változott, kiszáradt folyókkal és a vadon élő állatok nyoma nélkül. A területnek mindössze 0,5%-át borították fák. Ez teljesen összetörte a férfit.

Ekkor felesége, Lélia szinte lehetetlen javaslatot tett. Azt mondta, hogyha minden erejüket a feladatra összpontosítják, akkor a területet újra olyanná varázsolhatják, mint amilyen azelőtt volt. Sebastião támogatta ötletét, és a pár úgy döntött, hogy az egész területet újratelepíti egy olyan fajjal, amely ott egyszer már virágzott. Azóta csodálatos átalakulás történt.

Álmukat, hogy erdőt telepítsenek másokkal is megosztották.

Salgado 1998-ban elvette az első magot, de nyilvánvalóan két ember nem volt elég ilyen hatalmas munkához. Annak érdekében, hogy helyreállítsák az 1754 hektáros erdőterület elhagyatott darabját, a pár 24 embert vett fel, akik éjjel-nappal dolgoztak a tulajdonosokkal együtt. A gyomnövényeket kiirtották, új palántákat ültettek és öntözték a növényeket.

Ugyanakkor Sebastião elkezdte a lelkes önkéntesek, valamint partnerek hálózatának kiépítését, akik finanszíroznák és támogatnák hatalmas projektjüket. A küldetésükre való figyelem felkeltése érdekében a pár környezetvédelmi szervezetet hozott létre, az Instituto Terra-t.

Az Instituto Terra fő célja az ökoszisztéma helyreállítása a térségben atlanti-erdős palánták előállításával. Ezenkívül ambiciózus oktatási kampányt folytat, amelyben iskolás gyermekek, tanárok, gazdák és helyi tisztviselők vesznek részt. A probléma tudatosítása érdekében az intézet tanácsokat nyújt a gazdálkodóknak, bányászoknak és más, az erdő területén dolgozó embereknek.

A szervezet kemény munkája megtérült. A régióban őshonos trópusi fák nagyon gyorsan virágozni kezdtek, annak ellenére, hogy ez a terület évtizedek óta súlyos erdőirtásban szenvedett. Ma buja erdő, amely teljesen újjászületett és ismét virágzik.

Az eredmények igazán lenyűgözőnek bizonyultak. 1998 óta a pár több, mint 4 millió csemetét ültetett, 293 fafajtát, és 1502 hektáros trópusi erdőt állítottak helyre. A kopár föld után a körzet visszatért az eredeti állapotába, egy trópusi paradicsomba.

Az új erdőnek köszönhetően egy egész ökoszisztéma újjáépült a semmiből. Ez az újratelepítés egy trópusi mikroklíma újjászületését eredményezte, visszahozva a megnövekedett csapadékmennyiséget és a vízzel megtöltött patakokat.

Meglepő módon az új erdő egészséges ökoszisztémája nemcsak a helyi tájat mentette meg, hanem ösztönözte a vadállatokat is arra, hogy visszatérjenek a területre. A vadon élő állatok visszatérése az új erdő legfontosabb pozitív aspektusa. Mivel elegendő élelem és védelem van számukra, több mint 172 madárfaj, 33 emlősfajta és 15 kétéltű és hüllőfaj jött haza, és közülük sokan veszélyeztetettek.

Salgado és felesége, Lélia eltökéltsége bizonyította, hogy a legnagyobb eredmények még a legkisebb lépésekkel is elérhetőek, és bárki közülünk személyesen hozzájárulhat bolygónk védelméhez.

Ezek is érdekelhetnek