2022 november 26 szombat
KezdőlapTech & TudományEgy brazil pár több mint 2 millió fát ültetett, hogy helyreállítsa azt,...

Egy brazil pár több mint 2 millió fát ültetett, hogy helyreállítsa azt, amit az erdőirtók tönkretettek

-

Az intenzív erdőirtás miatt évente több ezer hektár erdőt veszítünk el. Egyesek számításai szerint minden másodpercben eltűnik egy focipálya méretű erdős terület. Ez hatalmas mennyiség. Ennek nem csak mi látjuk kárát, hanem az erdőben lakó állatok is. Az ültetés és a kivágás sajnos még mindig nincs egy szinten, de vannak emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy újrateremtsék azt, amit a fakitermelés elpusztít. Egy brazil házaspár – Sebastião Salgado fotós és felesége, Lélia Deluiz Wanick Salgado – 20 évet töltött el az életéből azzal, hogy elpusztított erdőket próbál újratelepíteni. Az ő történetük inspiráljon mindannyiunkat, hogy csatlakozzunk ehhez a remek kezdeményezéshez.

Sebastião az egyik leghíresebb brazil fotóriporter, akinek a képei számos sajtópublikációban megjelentek. Ő és a képei is bejárták az egész világot, majd a 90-es években hazatért Brazíliába. Éppen a rettenetes ruandai események fényképezését fejezte be, szóval érthető okokból szüksége volt egy kis pihenésre és lelki megnyugvásra.

Sajnos, amit visszatértekor talált, teljesen megdöbbentette. Kivágták az egykor buja vadakkal teli erdőket és csak egy száraz, kopár pusztaság maradt helyette. A fotós úgy döntött, hogy cselekednie kell. Elhatározta, hogy a feleségével együtt újratelepítik az erdőt.

“A föld ugyanolyan beteg volt, mint én. Minden elpusztult. A feleségemnek támadt egy mesés ötlete. Arra gondolt, hogy telepítsük újra az erdőt. Amint elkezdtük, máris megjelentek a madarak, rovarok. A fák növekedésével együtt, én is újjászülettem. Életem legfontosabb pillanata volt ez.” – mesélte Sebastião egy interjúban.

A házaspár egy kis szervezetet alapított Instituto Terra néven, amely 4 millió facsemete elültetésével segítette az erdő életre keltését. Sebastião úgy vélte, hogy ez az egyetlen megoldás. „Egyetlen lény képes átalakítani a CO2-t oxigénné, ez a fa. Újra be kell ültetnünk az erdőt ”- mondta a fotós. Fontos, hogy őshonos fákkal ültessék be területet. Ha olyan fákat választanak, melyek nem ehhez a régióhoz tartoznak, akkor az állatok nem fognak visszaköltözni. Ismeretlen lesz a számukra és ez megzavarja őket.

A következő 20 évben a pár szüntelenül gondozta az erdőt. Még a vadállatok is visszatértek.

Az erdő újratelepítése alatt 172 madárfaj, 33 emlősfaj, 293 növényfaj és 15 hüllőfaj tért vissza.

“Meg kell hallgatnunk a Föld szavait. A természetnek és az embereknek együtt kell működnie. Kompromisszumot kell kötniük, különben mindennek vége.” – mesélte a fotós.

Ilyen lett…

Előtte – utána

Íme a pár ma.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Ezek is érdekelhetnek