2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberekEgy doktornő bemutatta mi lesz a szervezettel, ha többféle maszkot viselünk -...

Egy doktornő bemutatta mi lesz a szervezettel, ha többféle maszkot viselünk – Íme a képek

-

Ma már hazánkban is egyre lazábban kezelik a koronavírus járványt, ami úgy néz ki lecsengeni látszik, de ez nagy tévedés. Többször hallottunk már arról a bizonyos második hullámról, illetve folyamatosan napvilágot látnak azok a cikkek, melyek egyre több fertőzött betegről szólnak. Sajnálatos módon több országban is megemelkedett a fertőzöttek és az elhalálozottak száma, ami egyrészt annak tudható be, hogy az emberek már nem félnek annyira a vírustól és maszk nélkül közlekednek az utcákon, közlekedési eszközökön, boltokban. A másik, hogy ezáltal sokkal kevesebben is használják a kézfertőtlenítőket, ami amúgy valamilyen szinten megvédené őket a fertőzéssel szemben.

Ha csak Magyarországot vesszük alapul, akkor annyi változás állt be az elmúlt időszakban, hogy már el lehet menni a vendéglátó egységekbe, lehet rendezvényt tartani 500 fő alatt és már nem kell betartani az időseknek fenntartott időkorlátozást sem, így mindenki akkor és oda mehet boltba, ahova csak akar. Persze a legtöbb boltban még így is kötelezően kell szájmaszkot viselni, viszont nagyon sokan már csak a szájukat takarják el vele, mondván nem kapnak alatta levegőt, és rosszul vannak.

De nemcsak Magyarországon, hanem a világ legtöbb országában arra hivatkoznak, azért nem viselnek maszkot, mert egyszerűen nem kapnak alatta levegőt és rosszul vannak. Egy Angliában dolgozó orvos, név szerint Dr. Megan Hall teljesen ledöbbent, mikor hallotta és látta, hogy az emberek miért nem akarnak maszkot viselni. Annak érdekében, hogy bebizonyítsa mekkorát tévednek az emberek a levegő tüdőbe áramlását illetően 4 maszkot is felvett, majd 5 perc viselés után megmérte, a pulzusát illetve az oxigéntelítettséget. Eredményeit közzé is tette Facebookon, és kifejtette véleményét az esettel kapcsolatban.

Dr. Megan Hall

“Helló barátaim! Több posztot is láttam, s hallottam, hogy az emberek arra panaszkodnak, nem kapnak levegőt a maszkban, illetve, hogy az oxigénszintjük drámai módon visszaesik annak viselése miatt. Azt is hallottam másokat az aggaszt, hogy a kilélegzett szén-dioxidot lélegzik be újra. Nem értem, honnan veszik az emberek, hogy a kilélegzett levegő nem jut ki a maszk alól?! Ha egyszer a különböző vírusok be tudnak, akkor a szén-dioxid és ki tud jutni. Viszont a COVID-19 egy olyan típusú vírus, aminek szüksége van egy vektorra, hogy elterjedjen, ez pedig a cseppfertőzés. Ha valaki rendesen visel maszkot, akkor a levegőben terjedő cseppek nem fognak bejutni a szervezetébe.

Kísérletemben 4 különböző maszkot vettem fel és mindegyiket 5 percig viseltem. Ez után leellenőriztem az oxigéntelítettséget és a pulzust, hogy bebizonyítsam, az emberek butaságokat beszélnek és csak kifogást keresnek a maszk viselésre. hozzá kell tennem, hogy ezeket a maszkokat 5 órás műszak után vettem újra fel, vagyis 5 órán át folyamatosan maszkban dolgoztam.” – írta a doktornő Facebook oldalán.

Nos lássuk az eredményeket:

Maszk nélkül: 98% az oxigéntelítettség, 64/perc a pulzus

Sebész maszk: 98% az oxigéntelítettség, 68/perc a pulzus

N95-ös maszk: 99% az oxigéntelítettség, 69/perc a pulzus

N95-ös maszk + egy sebészeti maszk: 99% az oxigéntelítettség, 69/perc a pulzus.

(A kórházakban általában így szokták viselni a maszkot)

Ahogy a képek is jól tükrözik semmilyen negatív hatása nincs a maszkviselésnek az egészségre vagy a levegővételre. Orvosként, Dr. Megan Hall mindenkit arra kér, hogy viseljék továbbra is a maszkot saját maguk és társaik biztonsága érdekében is.

Ezek is érdekelhetnek