2022 május 25 szerda
KezdőlapEmberekEgy elszegényedett afrikai falu tanára kapta a világ legjobb tanára díjat. –...

Egy elszegényedett afrikai falu tanára kapta a világ legjobb tanára díjat. – 1 millió dollár lett a jutalma.

-

Mindenki szeretné, ha gyermeke jó tanártól tanulhatna az iskolában, aki kedves, segítőkész, megértő, határozott és ha kell akkor szigorú is. Sajnos ma már nincsenek ilyen pedagógusok, mert akik vannak kiöregedtek és elvesztették a türelmüket, ezért már nem ugyanúgy állnak a diákokhoz, mint 20-30 évvel ezelőtt.

2015-ben Sunny Varkey létrehozott egy jótékonysági alapítványt, melynek keretein belül átadja a világ legjobb tanárának járó díjat. Idén 179 országból 10 ezer tanárt jelöltek, akik közül a győztes 1 millió dollárt kap.

Indiából, Ausztráliából, Amerikából, Kenyából, Hollandiából, Brazíliából, Japánból, Argentínából, Nagy-Britanniából és Grúziából is érkeztek tanárok, de a legjobbnak mégis a kenyai származású Peter Tabichi-t tartották, aki matematikát és fizikát tanít a gyerekeknek.

A díjátadó ünnepséget Dubajban tartották és a győztes nevét Hugh Jackman mondta ki.

Péter egy kis afrikai faluban tanít és tanítványai több tudományos versenyen is győzelmet arattak, ez pedig nagyon is felkeltette a bírák figyelmét.

A tanár egyszerre 58 diákot tanít, akik néha órákon át sétálnak, esőbe és szélbe, hogy eljussanak az iskolába. A diákok java része vagy árva vagy nagyon szegény családból származik. Mivel az iskola elég hiányos ezért Peter adományokból fejleszti.

7 évvel ezelőtt magániskolában tanított, majd úgy döntött, hogy ferences szerzetesnek áll. A szegény iskolában való tanítás már egyfajta jótékonysággá vált számára.

Peter szerint a diákok sikere a beléjük vetett hite. A szerzetes megtanítja a gyerekeknek, hogy ne csak egy oldalról nézzék meg a dolgokat, hanem több oldalról is. Különböző projekteket ad ki a gyerekeknek, melynek keretein belül saját maguk szervezik meg és építik fel az egészet.

Számára nagyon fontos, hogy a diákjainak legyen kreativitása és fantáziája, mert a nehéz helyzetekben csak erre tudnak majd támaszkodni. Az iskolában egyébként vannak tudományos és kreatív klubok, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb és legjobb helyet.

Amikor kihirdették őt győztesnek megkérdezték tőle, hogy mit fog a pénzből csinálni. Ő pedig azt mondta, hogy tudományos laboratóriumot szeretne létrehozni, illetve számítógépeket szeretne venni az iskolának, hogy a gyerekek megtanulják azokat is kezelni. A díjat azonban nem fogják neki egyben odaadni, hanem 10 éven keresztül minden egyes évben 100.000 dollárnak megfelelő összeget fognak hozzájuk eljuttatni.

Örülünk, hogy vannak még ilyen jószívű emberek a földön, és jó az ő történetüket hallani. Ti mit gondoltok?

Ezek is érdekelhetnek