2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségEgy hétéves kisfiút amőba támadott meg, mely "megette" az agyát. Az anyuka...

Egy hétéves kisfiút amőba támadott meg, mely “megette” az agyát. Az anyuka szeretné felhívni az emberek figyelmét a veszélyre – Ezekre a jelekre figyelj oda, hogy megelőzd a bajt!

-

A kisfiú belehalt a fertőzésbe. Egy nagyon ritka parazita támadta meg a 7 éves Davidet. Egy tóban úszkált, amikor megfertőződött. Senki sem tudott segíteni rajta.

Ezek a sokkoló események Kaliforniában történtek. A 7 éves David Pruitt egy tóban úszkált, ahol egy nagyon ritka parazita fertőzte meg. Az Emoeba Naegleria fowleri nevű amőba megfertőzi az ember agyát és tulajdonképpen “megeszi” azt. Sajnos a túlélés valószínűsége ilyen esetekben kevesebb mint 1%. Ez történt Daviddel is.

A fiú súlyos agyvelőgyulladást és agyhártyagyulladást kapott. Közvetlenül a helyszínről szállították kórházba és egy héttel később meghalt.

Ez a fertőzés rendkívül ritka. 1971 óta csak 10 esetet jelentettek Kaliforniába. A Naegleria fowleri meleg édesvizekben, tavakban, folyókban él. Néha úszómedencék vizében is felbukkan, ha azt nem kezelték megfelelően klórral.

Az amőba csak akkor jut a szervezetbe, ha a vizet orron keresztül felszívják. A tünetek általában egy héten belül jelentkeznek és körülbelül két hét múlva meghal a fertőzött személy.

Mik a tünetek?

Súlyos fejfájás, láz, hányinger, hányás, a nyak merevsége, görcsös rohamok és megváltozott mentális állapot. Később hallucinációkat él át az illető majd kómába esik.

A betegséget nagyon nehéz észlelni és rendkívül gyors lefolyású. A diagnózist általában a beteg halála után állítják fel.

Jelenleg nincs módszer a vízben található amőba elpusztítására.

A kis David szülei nem akartak a sajtónak nyilatkozni, de az anyuka szeretné, ha az emberek tisztában lennének ezzel a parazitával és a betegség jeleivel.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek