2022 január 18 kedd
KezdőlapEgészségEgy hétéves kisfiút amőba támadott meg, mely "megette" az agyát. Az anyuka...

Egy hétéves kisfiút amőba támadott meg, mely “megette” az agyát. Az anyuka szeretné felhívni az emberek figyelmét a veszélyre – Ezekre a jelekre figyelj oda, hogy megelőzd a bajt!

-

A kisfiú belehalt a fertőzésbe. Egy nagyon ritka parazita támadta meg a 7 éves Davidet. Egy tóban úszkált, amikor megfertőződött. Senki sem tudott segíteni rajta.

Ezek a sokkoló események Kaliforniában történtek. A 7 éves David Pruitt egy tóban úszkált, ahol egy nagyon ritka parazita fertőzte meg. Az Emoeba Naegleria fowleri nevű amőba megfertőzi az ember agyát és tulajdonképpen “megeszi” azt. Sajnos a túlélés valószínűsége ilyen esetekben kevesebb mint 1%. Ez történt Daviddel is.

A fiú súlyos agyvelőgyulladást és agyhártyagyulladást kapott. Közvetlenül a helyszínről szállították kórházba és egy héttel később meghalt.

Ez a fertőzés rendkívül ritka. 1971 óta csak 10 esetet jelentettek Kaliforniába. A Naegleria fowleri meleg édesvizekben, tavakban, folyókban él. Néha úszómedencék vizében is felbukkan, ha azt nem kezelték megfelelően klórral.

Az amőba csak akkor jut a szervezetbe, ha a vizet orron keresztül felszívják. A tünetek általában egy héten belül jelentkeznek és körülbelül két hét múlva meghal a fertőzött személy.

Mik a tünetek?

Súlyos fejfájás, láz, hányinger, hányás, a nyak merevsége, görcsös rohamok és megváltozott mentális állapot. Később hallucinációkat él át az illető majd kómába esik.

A betegséget nagyon nehéz észlelni és rendkívül gyors lefolyású. A diagnózist általában a beteg halála után állítják fel.

Jelenleg nincs módszer a vízben található amőba elpusztítására.

A kis David szülei nem akartak a sajtónak nyilatkozni, de az anyuka szeretné, ha az emberek tisztában lennének ezzel a parazitával és a betegség jeleivel.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek