2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességekEgy hivatásos cukrász, aki elmondja mi a véleménye a mostani édességekről

Egy hivatásos cukrász, aki elmondja mi a véleménye a mostani édességekről

-

Nem egy és nem két olyan sütemény van, melynek összetevői egy laikus ember számára teljesen érthetetlen és átláthatatlan. Ilyenkor szuper lenne konzultálni egy cukrásszal, aki töviről-hegyire elmondaná, hogy mely összetevő mit is takar valójában. Cikkünk főszereplője, Andrey, a „Dessert Bubnich” sztárja tökéletesen alkalmas arra, hogy jó néhány kérdést megválaszoljon. Számos kísérletet végez mindenféle pékáruval kapcsolatban, színes kávékat tesztel, valamint összehasonlítja a drága és az olcsó süteményeket, hogy átfogó válaszokat tudjon adni. Blogja egy igazi kincs, mely hasznos tanácsokat rejt minden kedves főzni és sütni vágyó ember számára.

“Kipróbáltam egy szenzációs receptet a palackban készült palacsintákra”

Az eredeti recept szerint minden összetevőt egy üvegbe kellett tenni, majd jó alaposan összerázni, hogy sima textúrájú “tésztát” kapjunk. Nos, én ugyanezt tettem, de amikor hozzáadtam a lisztet, az rátapadt a keskeny üveg nyakára. Egy vékony rúd segítségével lekapartam majd folytattam tovább.

Az alapos keverés érdekében célszerű legalább 5 percig rázni az üveget – legalábbis ezt írta a recept, viszont én 2 perc után kifulladtam. Amikor elkezdtem sütni a palacsintát láttam, hogy a tésztában kis darabok vannak. Elvesztettem a türelmem és kidobtam az egész üveget a kukába.

Véleményem szerint sokkal egyszerűbb és könnyebb hagyományos módon elkészíteni a palacsintatésztát. Ennek a receptnek hála sok alapanyagot és energiát pazaroltam el.

“Új módszert tanultam a tojás feltörésére. Ezt szakemberek használják.”

A legtöbb ember csak a tál, tányér szélén kocogtatja meg a tojást, majd félbetöri és a tartalom belekerül az edénybe. Viszont így sokszor kerül apró héjdarab a tojásba, amit utána ki kell egy kanál, villa segítségével halászni.

Fogj meg egy tojást a képen látható módon, és nyomd össze középen, ugyanis ez a tojás leggyengébb pontja. Ezt követően mozgasd az ujjaiddal oldalirányba, és látni fogod, hogy középen szépen ki fog szivárogni a tojás.

Ha valamilyen oknál fogva ezzel a módszerrel is belemenne egy kis héjdarab a tojásba, akkor nedvesítsd be az ujjad és nyomd a héjdarabhoz. Így könnyedén el lehet távolítani belőle.

“Vettem egy kávét, amit egy 8 milliós kávéfőzővel készítettek”

Az öcsém barátai felajánlották, hogy adnak nekem egy olyan kávét, amit egy 8 millió forintot érő géppel készítenek. Tény, hogy nem vagyok cappuccino rajongó, de már csak a rózsaszín színe miatt is kértem egyet… nos óriási hiba volt. Olyan íze volt, mint a Mekis kávénak, de ott egy csésze 300-350 forintba kerül míg itt ezért a förmedvényért kb 1600 forintot fizettem. Lehetséges, hogy a színt kellett megfizetnem nem pedig a kávét.

Nekem az a benyomásom, hogy a tulajdonos inkább a drága kávéfőzőjével dicsekszik, mintsem olyan kávét árul, ami valóban iható, és normál áron mozog. Nos egy jó gép nem mindig jelenti azt, hogy jó végeredmény fog születni.

“Pár dolog, melyek megkönnyítik a konyhában való munkát”

Szeretném megosztani veled azokat a konyhai eszközöket, melyek nélkül én például nem tudok létezni:

Nagyon sok törülköző van a konyhámban. Csak a mosogatónál 3-4 darab van, a derekamon pedig mindig lóg legalább egy. Így gyorsan meg tudom tisztítani a kezem, ha szükséges.

A teafűtartó sokkal többre is használható. Én például akkor is használom, mikor aprósüteményeket kell meghintenem cukorral. Sőt arra is fel tudom használni, hogy fűszereket adjak egy leveshez. Egyszerűen csak megtöltöm a teafűtartót és belelógatom a levesbe, vagy elkezdem rázni a süti fölött.

Szinte mindenhez szilikon eszközöket, spatulát használok. Ezzel lehet a legegyszerűbben megkenni a piskótát lekvárral, vagy krémmel.

“Kipróbáltam egy drága desszertet”

A süti nagyjából 3200 forintba került. Kívülről úgy nézett ki, mint egy mandarin. A borítás nagyon vékony csokoládé volt, mely narancs színűre volt festve, belül pedig egy krémes hab ütötte fel a fejét. Ezt csokoládédarán szolgálják fel.

Cukrászként tudom, hogy ezt a desszertet úgy főzték. Ha pedig az élelmezési költségeket nézzük, akkor pedig túl van árazva. Persze árát a bérleti díj, a fizetés és egyéb tényezők is befolyásolják.

“Megtanultam hogyan kell gyorsan, nagy mennyiségű bogyós gyümölcsöt mosni”

Egy barátom úgy döntött, hogy elkészíti élete első fekete ribizli lekvárját és a kezembe nyomott egyet, hogy kóstoljam meg… nem volt finom. Olyan volt, mintha homok is lett volna benne, ez pedig arra engedett következtetni, hogy nem lettek jól megmosva a gyümölcsök.

Ha nem akarsz ilyen helyzetbe kerülni, akkor a következőt kell tenned:

Tedd a bogyós gyümölcsöket egy mély, széles tálba, majd önts rá hideg vizet. Hagyd ázni 1-2 percig. Ezután mosd meg a gyümölcsöket anélkül, hogy kivennéd őket a tálból. Nem kell úgy bánni velük, mint a hímes tojással, mert jó vastag bőrük van. A fekete és piros ribizlivel viszont érdemes vigyázni.

A mosás során észreveszed, hogy a víz felszínén apró levelek, gallyak, és egyéb piszok jelenik meg. Ezeket össze kell gyűjteni és ki kell dobni.

Ezután vedd ki a bogyókat a vízből a kezeddel, és látni fogod, hogy az összes homok a tál alján marad.

Ezután tedd a bogyókat egy szűrőedénybe, és tartsd folyóvíz alá.

“Mi a különbség a 320 és a 9640 forintos ekler fánk között?”

Úgy döntöttem, hogy kísérletet folytatok és vettem egy olcsó valamint egy drága ekler fánkot. Az olcsó változat csomagolásán az összetevők listája elég hosszú volt, és olyan anyagokat tartalmazott, mint növényi zsírok, emulgeálószerek, tartósítószerek, mesterséges aromák. Nekem furcsa volt külsőre, mert olyan volt, mintha csak hamar-gyorsan összedobták volna. Az íze viszont meglepett. Nem volt olyan édes, mint a legtöbb növényi zsírt tartalmazó péksütemény.

A drága fánk csomagolása viszont egyszerű volt. Ízre, hasonlítottak egymásra, de ennek a külseje más volt. Arra viszont nem sikerült rájönnöm, hogy a drágába növényi zsírok vagy mesterséges ízfokozók vannak.

Arra a következtetésre jutottam, hogy az olcsó eklerek ehetők, viszont ízük nem fog lenyűgözni, s az összetevőik felsorolása sem a legegészségesebb közé tartozik. A drága eklerek ezzel szemben örömöt szereztek, sőt a feleségem és én 2 napon át ettük.

“Rájöttem, hogyan lehet a kivit gyorsan és egyszerűen meghámozni”

“A kivit folyóvíz alatt meg kell mosni és egy papírtörlővel, konyharuhával, törülközővel szárazra törölni. Egy éles késsel félbevágtam és egy teáskanalat finoman a héj és a gyümölcshús közé tettem, majd egy csavaró mozdulattal kikanalaztam a héjból.

“Miért nem kapunk már olyan tortát, amilyet gyerekkorunkban ettünk?”

Nemrég meglátogattam a szüleimet és úgy gondoltam, hogy ezzel párhuzamosan meglátogatom azt a helyet, ahonnan a szüleim a születésnapi tortámat szerezték. Gyerekként imádtam a sütijeiket, és imádtam bejárni, de most egyáltalán nem tetszett a pite és a sütemények összetétele. A sütik túl sok tartósítószert, stabilizálószert és egyéb helyettesítőket tartalmaztak. Én biztos nem vásárolnám meg a saját gyerekeimnek, még annak ellenére sem, hogy az áruk nagyon kedvező. Inkább magam készítem el.

Amikor visszaemlékszem valamelyik sütire a gyerekkoromból, élénken él bennem, hogy mennyire finomak és ízletesek voltak. Ez lehetséges, hogy amiatt is van, mert szeretünk mindent eltúlozni a fejünkben. Pontosan ebből kifolyólag lehetetlen olyan sütit vásárolni, mint amilyet gyerekként ettünk.

Te szoktál kísérletezni a konyhában?

Ezek is érdekelhetnek