KezdőlapHírekEgy izraeli professzor szerint: "Mindegy, mit teszünk, 70 nap alatt elpusztul a...

Egy izraeli professzor szerint: “Mindegy, mit teszünk, 70 nap alatt elpusztul a koronavírus”

-

A professzor úgy véli, hogy “az országok egy szinte alig érezhető hatásért cserébe megbénítják saját gazdaságukat”. A szakemberrel azonban, sokan nem értenek egyet.

Az izraeli orvos azt állítja, hogy tulajdonképpen bármit is teszünk, a végeredményen nem változtat, ugyanis a koronavírus önkorlátozó, így minden intézkedéstől és szigorítástól függetlenül hetven nap leteltével el fog tűnni. Ennek okában ő maga sem biztos, szerinte okozhatja a klíma vagy egészen egyszerűen az, hogy a koronavírusnak ennyi az élettartama.

Isaac Ben-Israel, a Tel-Aviv Egyetem biztonsági képzésének vezetője, valamint a Nemzeti Kutatás-fejlesztési Tanács elnöke elemezte a meglévő adatokat, eszerint pedig a koronavírus-járvány negyven nap után éri el a csúcsot, ezt követően pedig rohamos visszaesés tapasztalható. Minden országban ugyanez a forgatókönyv játszódott le, teljesen függetlenül attól, hogy milyen óvintézkedéseket vezettek be.

Isaac Ben-Israel elmondta, hogy a szigorúbb országok képesek megbénítani saját gazdaságukat egy szinte alig érezhető hatásért cserébe.

A szakértők szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a számok helytállók-e, hisz a rendelkezésre álló adatok sem feltétlenül megbízhatóak. Mindez egyrészt azért van így, mert az adatok országonként eltérőek, másrészt pedig az első, hivatalosan rögzített esetnél már jóval korábban jelen lehetett a koronavírus. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a csúcs valóban hatvan és nyolcvan nap között van, utána pedig a fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat.

Babak Javid, a Cambridge University Hospitals szaktanácsadója nem ért egyet a professzorral, ugyanis állítása szerint az izraeli kutatók a fertőző betegségek terjedésének alapvető dinamikáját nem vették figyelembe.

Szerinte maga a feltételezés jó, hiszen, ha a járvány exponenciálisan terjed, akkor egy bizonyos idő elteltével a fertőzések száma visszaesik. Ez azonban, csak akkor lehetséges, ha a népesség túlnyomó része már átesett a koronavírus-fertőzésen.

Akkor viszont nem helytálló a feltételezés, ha az óvintézkedések és szigorítások eleve csökkentették a megbetegedések számát. Javid szerint Szingapúr erre a tökéletes példa, ugyanis az első hullámot példásan kezelték, majd a munkásszállókon terjedő vírus ismét rohamosan növelni kezdte a fertőzöttek számát.

Ezeket is olvasd el

A 40 éves négy gyermekes anya válás után teljesen megváltoztatta a...

Az emberek általában valamilyen meghatározó esemény után döntenek úgy, hogy tetoválást varratnak magukra. Ilyen például egy szeretett családtag, rokon, barát, társ, négylábú elvesztése, aki...