2022 június 30 csütörtök
KezdőlapHírekEgy izraeli professzor szerint: "Mindegy, mit teszünk, 70 nap alatt elpusztul a...

Egy izraeli professzor szerint: “Mindegy, mit teszünk, 70 nap alatt elpusztul a koronavírus”

-

A professzor úgy véli, hogy “az országok egy szinte alig érezhető hatásért cserébe megbénítják saját gazdaságukat”. A szakemberrel azonban, sokan nem értenek egyet.

Az izraeli orvos azt állítja, hogy tulajdonképpen bármit is teszünk, a végeredményen nem változtat, ugyanis a koronavírus önkorlátozó, így minden intézkedéstől és szigorítástól függetlenül hetven nap leteltével el fog tűnni. Ennek okában ő maga sem biztos, szerinte okozhatja a klíma vagy egészen egyszerűen az, hogy a koronavírusnak ennyi az élettartama.

Isaac Ben-Israel, a Tel-Aviv Egyetem biztonsági képzésének vezetője, valamint a Nemzeti Kutatás-fejlesztési Tanács elnöke elemezte a meglévő adatokat, eszerint pedig a koronavírus-járvány negyven nap után éri el a csúcsot, ezt követően pedig rohamos visszaesés tapasztalható. Minden országban ugyanez a forgatókönyv játszódott le, teljesen függetlenül attól, hogy milyen óvintézkedéseket vezettek be.

Isaac Ben-Israel elmondta, hogy a szigorúbb országok képesek megbénítani saját gazdaságukat egy szinte alig érezhető hatásért cserébe.

A szakértők szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a számok helytállók-e, hisz a rendelkezésre álló adatok sem feltétlenül megbízhatóak. Mindez egyrészt azért van így, mert az adatok országonként eltérőek, másrészt pedig az első, hivatalosan rögzített esetnél már jóval korábban jelen lehetett a koronavírus. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a csúcs valóban hatvan és nyolcvan nap között van, utána pedig a fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat.

Babak Javid, a Cambridge University Hospitals szaktanácsadója nem ért egyet a professzorral, ugyanis állítása szerint az izraeli kutatók a fertőző betegségek terjedésének alapvető dinamikáját nem vették figyelembe.

Szerinte maga a feltételezés jó, hiszen, ha a járvány exponenciálisan terjed, akkor egy bizonyos idő elteltével a fertőzések száma visszaesik. Ez azonban, csak akkor lehetséges, ha a népesség túlnyomó része már átesett a koronavírus-fertőzésen.

Akkor viszont nem helytálló a feltételezés, ha az óvintézkedések és szigorítások eleve csökkentették a megbetegedések számát. Javid szerint Szingapúr erre a tökéletes példa, ugyanis az első hullámot példásan kezelték, majd a munkásszállókon terjedő vírus ismét rohamosan növelni kezdte a fertőzöttek számát.

Ezek is érdekelhetnek