2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségEgy orvos, aki néhány napja még a koronavírus fertőzött betegek életét mentette...

Egy orvos, aki néhány napja még a koronavírus fertőzött betegek életét mentette meg – most a saját életéért küzd

-

Amióta kitört a koronavírus járvány, nagyon sok egészségügyi dolgozó élete lett nehezebb és frusztráltabb. Míg azok az emberek, akik nem ebben dolgoznak és önkéntes karanténba tudnak vonulni, addig az orvosok és ápolók szinte mindig ott vannak a “tűz” közelében és próbálják ellátni a betegeket. Éjt-nappallá téve azon tüsténkednek, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak a pácienseknek. Viszont akár tetszik, akár nem, ők is csak emberek, és bizony meg tudnak fertőződni, még akkor is, ha tetőtől-talpig beöltöznek, 3 maszkot vesznek fel, rendszeresen fertőtlenítik a kezüket…stb. Mindenki tudja, hogy az immunrendszer nem tud megfelelően működni, ha a test és a szervezet nem kap elegendő mennyiségű pihenőt. Már pedig az egészségügyben dolgozók nem igen tudnak pihenni, főleg ebben a helyzetben. Cikkünk főszereplője, Dr. Marek Zienkiewicz két teljesen héten át küzdött a betegekért, de most ő került rossz helyzetbe.

Sajnálatos módon küzd saját életéért, illetve, hogy a szervezete legyőzze a súlyos betegséget. Családja, barátai és kollégái is mindent megtesznek, hogy mihamarabb meggyógyuljon.

Dr. Marek Zienkiewiczról azt kell tudni, hogy 10 éve dolgozik a szczecini pomorzanyi nevű kórházban aneszteziológusként. Kollégái nem győzik dicsérni őt, elmondásuk szerint kiváló szakember és csodálatos ember. Egész életét a munkájának szentelte és ez meg is látszott azon, ahogy azt végzi és a betegekkel bánik. Amikor kitört a vírus, habozás nélkül vágott bele a járvány elleni harcba.

Két héttel ezelőtt az ICU-COVID osztályán dolgozott, ahova a legsúlyosabb állapotban lévő koronavírusos betegeket szállítják. Egyik nap, mikor befejezte műszakját szörnye érezte magát. Azonnal a SARS-CoV-2 fertőzésre gyanakodott ezért csináltatott pár tesztet, melyek negatívak lettek. Ennek ellenére, napról napra rosszabbul és gyengébbnek érezte magát. A vizsgálatok során kiderült, hogy akut limfoblasztos leukémiája van. Ez egy vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség, melyben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre még nem képes formái felszaporodnak, és a csontvelőben a normális véralkotó sejteket termelő sejtek működését visszaszorítják. Ezért a vérben a normálisan jelenlévő sejtek eltűnnek és helyüket leukémiás sejtek foglalják el.

Ez a diagnózis olyan volt neki és családjának, mint derült égből a villámcsapás. Senki sem gondolta volna, hogy egy ilyen fiatal és életerős ember, aki nem mellesleg rendszeresen sportol is ilyen szinten megbetegedhet. A kórház mindent megtesz, hogy segítsen neki ezért véradó kampányt szerveztek.

Marek jelenleg nagyon gyenge, immunrendszere pedig olyan szinten van, hogy a mostani helyzetben nem lehet meglátogatni, nehogy súlyosbodjon az állapota. Zienkiewicznak “A Rh+” vérre van szüksége ezért szépen kérik azokat, akik ilyen vérrel rendelkeznek segítsenek neki a gyógyulásban.

Van egy gyógyszer, ami késlelteti a betegség elburjánzását, de az életmentő megoldás a csontvelő-átültetés lenne. Remélik, hogy valaki a családból megfelelő donor lesz, de ha mégsem, akkor arra kérik, az embereket, hogy segítsenek neki a meggyógyulni.

Szurkolunk, hogy találjanak egy megfelelő donort!!

Ezek is érdekelhetnek