Világunk.hu
2023 október 2 hétfő
Világunk.hu
KezdőlapEmberekEgy patológus, aki több mint 2000 boncolást végzett elmesélte, hogy mi volt...

Egy patológus, aki több mint 2000 boncolást végzett elmesélte, hogy mi volt a legszörnyűbb halál, amit valaha látott

-

Ez a patológus több mint 2000 boncolást hajtott végre, ebből 262-t csak az elmúlt két évben. El sem hinnétek, hogy egy ilyen vizsgálat mi mindent képes feltárni egy emberről.

kep 2021 12 03 062845

A patológus tulajdonképpen egy nyomozó?!

Minden krimisorozat- és könyvrajongó tudja, hogy egy patológus a boncolás alapján rengeteg részletre, apróságra tud fényt deríteni az elhunyttal kapcsolatban. Olyan mint egy éleslátó nyomozó.

kep 2021 12 03 062823

Morbid mibenléte ellenére az embereket lenyűgözi az egész dolog. A FOX Broadcasting Company még egy sorozatot is készített erről. Kathy Reich könyvein alapuló Bones sorozat (Dr. Csont) nézettségi rekordokat döntött.

patológus

Egy 51 éves patológus, Judy Melinek könyvet is írt a karrierjéről, melyet a Los Angeles-i Kalifornai Egyetemen kezdett. Eleinte sebész szeretett volna lenni, de rájött, hogy ezen szakma mellett nem igazán jutna ideje a magánéletére. Ekkor jutott eszébe, hogy mennyire szórakoztatónak találta a patológia óráit az egyetemen. Elhatározta, hogy ebbe az irányba indul el és elkezdett a Tisztifőorvosi Hivatalban dolgozni.

Több mint 2000 boncolást hajtott végre
Melinek számításai szerint 262 posztmortem vizsgálatot végzett a New York-i Főorvosi Vizsgáló Hivatalban eltöltött két év alatt. Igazságügyi orvosszakértői pályafutása során több mint 2000 ilyen esetet végzett.

kep 2021 12 03 062723

Egy ilyen vizsgálat 45 perctől több mint négy óráig is eltarthat. Nemcsak a holttestet kell megvizsgálni, hanem az összes nála talált tárgyat is: ruhákat, ékszereket, pénzt. Egyszer ő maga talált 12.400 dollárt. Ez közel négymillió forintnak felel meg.

A legnehezebb a nagy magasságból esés következtében elhunyt emberek holttestének boncolása. Melinek felidézi, hogy egyszer az asztalára került egy férfi holtteste , aki 30 méteres magasságból zuhant le, mégsem voltak látható sérülései. Még csak gerincsérülései sem voltak. A boncolás kimutatta, hogy az esés következtében a szíve kettészakadt, a mája megrepedt, a medencéje darabokra tört, a tüdejét pedig átszúrták a bordák.

kep 2021 12 03 062704

Egy alkalommal egy huszonéves fiatalt vizsgált, akit villámcsapás ért. Egy lyuk volt a sapkáján. A fején egy nyolchüvelykes részen elszenesedett haj. A hasán és a combja belső részén is elszenesedett a szőrzet. Ez a villámcsapás be- és kimeneti helyeire utal.

kep 2021 12 03 062628

Sokszor a hallottak családjai nyomást gyakorolnak a patológusra, hogy fedje fel miként halt meg az ismerősük. Gyakran megbánják, hogy kíváncsiak voltak.

Melinektől megkérdezték a valaha tapasztalt legszörnyűbb halálesetet.

Egy férfi volt, aki egy szennyvízkútba esett, ahol a hőmérséklet elérte a 150 Celsius-fokot.

kep 2021 12 03 062618

„Egy férfi feküdt a boncasztalon, aki annyira megfőtt, mint egy homár. A bőr külső rétege teljesen levált. A végtagok meghajlottak, mert a hő hatására a hosszú izmok összehúzódnak és az ember bokszoló pozícióba került. Elképzelni is nehéz, milyen fájdalmakat élhetett át. A halál közvetlen oka fulladás volt. A légcső a magas hőmérséklet hatására megduzzadt. Fájdalmai voltak és még csak segítségért sem tudott kiáltani.”

Dr. Melinek elmondja, hogy a patológia nem való mindenkinek. Jól szervezett, sikeres magánélettel rendelkező boldog emberek a legjobbak.

kep 2021 12 03 062608

„Ahhoz, hogy minden nap szembenézz a halállal, szeretned kell az életet.”