2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapTech & TudományEgy pszichológus 8 Disney párt elemzett ki, hogy megtudja mennyire igaz az...

Egy pszichológus 8 Disney párt elemzett ki, hogy megtudja mennyire igaz az a mondás:”Boldogan éltek míg meg nem haltak”

-

Szinte minden egyes mese boldog, happy enddel végződik és gyerekként örülünk, mert a jó győzedelmeskedik, a gonosz elnyeri méltó büntetését és mindenkire rátalál a szerelem. Nos felnőttként hajlamosak vagyunk újraértelmezni a régi mesék történetét és a főszereplők kapcsolatait. Objektív szempontból nézve nem minden házasság lesz tartós és a szerelem néhány év alatt elmúlik.

Egy pszichológus úgy döntött, hogy elmondja mire is lehet számítani a népszerű Disney mesék vége után. Sorra kielemezte a karaktereket és kapcsolataikat és a következőket állapította meg.

1, Anna és Kristoff – Jégvarázs

Anna: Egy olyan mesebeli hercegnő, aki életvidám, jó humorú, felelősségteljes és segítőkész. A rajzfilm első felében a hősnő naivitása valóban kegyetlen játékot űz családjával. Anna szerencsére túléli a sors csapásait és tanul a hibáiból. Még a második részben ért tragédiák sem törik meg, hanem még erősebbé és bátrabbá válik. Bármit képes megtenni azért, hogy másokon segítsen.

Kristoff: Egyszerű, kedves fiú, aki egy igazi hős szerelmes. Külső megjelenése erős, őszinte és hűséges. Élete nagy részét az emberektől távolt töltötte, ezért individualistává vált, így inkább egyedül tengeti napjait szarvasával Svennel. Olykor meglehetősen lusta sőt néha önző is, de voltaképp arany szíve van.

Kapcsolatuk: Kristoff mindenben támogatja Annat. Tény, hogy államügyeket nem fog tudni megoldani, de az érzelmi támogatással és szeretettel segíthet a hercegnőnek a nehéz időkben. Anna ezzel szemben terelgeti Kristoff útját és inspirálja őt.

Előrejelzés: Együtt lesznek életük végéig.

2, Aranyhaj és Eugene – Aranyhaj és a Nagy Gubanc

Aranyhaj: Egy gonosz boszorkány ellopta őt a királyi családtól azért, hogy örökké fiatalon tartsa. Aranyhaj egyébként egy nagyon jó természetű,vidám lány annak ellenére, hogy egész élete során egy toronyban kellett élnie távol a külvilágtól. Egyetlen személy, akivel beszélhetett elrablója, akit fogadott anyjának hisz. Ő valóban mesés karakter, mivel a legtöbb ilyen körülmények között nevelkedett személy szociális szorongásos zavarban,agrofóbiában vagy Stockholm-szindrómában szenved.

Eugene: Egy jóképű tolvaj, aki él-hal a kalandokért. Sokan gigolónak tartják. Ahogy a mesében is kiderült, oka van annak, hogy ilyen életet él. Aranyhaj ártatlansága és naivitása arra készteti Eugenet, hogy segítsen megvalósítani az álmait. Végül a szívére hallgat és jól cselekszik.

Kapcsolatuk: Sokat segítettek/segítenek egymásnak. Mindketten álmaik megvalósítására törekszik, de egymás segítségével. Ennek köszönhetően egy boldog élet vár rájuk és házasságuk örökké fog tartani.

Előrejelzés: Együtt lesznek életük végéig.

3, Tiana és Naveen herceg – A hercegnő és a béka

Tiana: Egy igazi álmodozó lány, aki szeretne saját éttermet nyitni. Senki és semmi nem állíthatja meg őt abban, hogy kitűzött célját megvalósítsa. Rengeteget dolgozik, szinte alig pihen, mert hatja a vágy, hogy saját vállalkozása legyen. Ezt életminősége javítása érdekében teszi.

Naveen herceg: Ő egy igazi herceg, aki nem érti az élet értékét. Bár a Tiana-val folytatott beszélgetések kinyitják a szemét, nem valószínű, hogy valóban megérti. A mese elején szerinte mindenről a pénz, a befolyás és a boszorkányság dönt.

Kapcsolatuk: Nagy valószínűséggel szakítani fognak, ugyanis Naveen unatkozni fog mellett, hisz Tiana mindig az üzlettel foglalkozik. Tiana túl céltudatos és felelősségteljes ahhoz, hogy csak a kalandokat hajtsa. Mindkettő meglehetősen eltérő stílust képvisel, és miután a szerelem elmúlik, valószínűtlen, hogy együtt maradnak.

Előrejelzés: Néhány éven belül szakítanak, ami közös megegyezésen fog alapulni.

4, Hamupipőke és a Herceg – Hamupipőke

Hamupipőke: szorgalmas, türelmes leányzó, aki tudja, hogy a munka nemesít. Úgy véli, hogy az összes baj és nehézség magától elmúlik. De hála a mesének, egy kis varázslatnak, és a jó körülményeknek minden nagyon jól alakul Hamupipőke életében.

Herceg: Elrontott, zavart. Ha Hamupipőke nem hagyta volna el az üvegcipellőjét, akkor voltaképpen sehogy sem tudta volna azonosítani titkos “szerelmét” Annak ellenére, hogy a herceg komoly erőfeszítéseket tett Hamupipőke megtalálására egyértelműen azt mutatja, hogy mindent egyszerre és azonnal akar.

Kapcsolatuk: Egy idő után súrlódások alakulnak ki köztük. A herceg túl impulzív, a kapcsolatban rejlő problémákat inkább figyelmen kívül hagyja, nem pedig megoldja. Hamupipőke túl jámbor ahhoz, hogy felvegye a kesztyűt a herceggel, ezért reméli, hogy idővel minden rendbe jön.

Előrejelzés: Minden bizonnyal lesznek köztük problémák, főleg akkor ha Hamupipőke teljesen elzárkózik. A tündér már pedig itt már nem fog segíteni. A herceg hamarosan ráun Hamupipőkére és szeretőt keres magának, sőt akár el is válhat egykor szerelmétől.

5, Ariel és Eric herceg – A kis hableány

Ariel: Őszinte, naiv lány, aki nem méri fel tettei következményeit. Rendkívül impulzív személy, aki amint meglátta a herceget azonnal vele akart lenni. Nem gondolt a szeretteire, apjára, családjára, hanyatt-homlok kereste a lehetőséget, hogy emberré váljon. A valóságban egy ilyen karakter nem élne sokáig.

Eric herceg: Hajtja a kalandvágy. Nem mondhatnánk élet elméjűnek, ő sem érzi tettei következményeinek súlyát. Amikor meghallotta egy titokzatos lány gyönyörű hangját, egyből eldöntötte, hogy ő lesz a felesége.

Kapcsolatuk: Mindketten a felhők felett három méterrel vannak, de nem tudnak megbirkózni a problémákkal. Eric újabb utazásra készülne, Ariel meg természetesen úszna vele. De az ilyen kapcsolatok nem mindig maradnak meg hosszú távon.

Előrejelzés: Két lehetőség van. Vagy örökké együtt fognak maradni, vagy szakítanak, mert az idő múlása elszakítja őket egymástól. Az is elképzelhető, hogy az ismeretség hiánya szakítja őket szét.

6, Belle és a Herceg – Szépség és a Szörnyeteg

Belle: Apjával együtt ők a legintelligensebbek a faluban. Belle apja egy feltaláló, akit mindenki bolondnak hisz, de mindent megtenne lányáért. Az intelligens leány nem talál barátokat a faluban ezért a könyvekbe menekül. Próbálja hárítani Gaston, a falu leghelyesebb gigolójának közeledését.

Herceg: Az elején egy nagyon negatív karakter, aki féktelen és könyörtelen. Az empátia idegen szó a számára, az embereket kizárólag megjelenésük alapján ítéli meg, emiatt pedig egy elvarázsolt tündér szörnyeteggé varázsolja. A varázslat feloldásához a hercegnek meg kell találnia azt az embert, aki szörnyetegként is megszereti. Addig a napig nem változtatott a hozzáállásán, ameddig nem találkozott Bellel.

Kapcsolatuk: Csak a varázslat miatt lyukadtak ki egymás mellett. Belle-t inkább a herceg könyvtára döbbentette meg nem pedig az, hogy Ő miként próbálta visszaszerezni emberi megjelenését a kedvéért. A herceg továbbra is szeretni fogja, de Belle hamarosan unatkozni fog mellette és elmegy, hogy újabb kalandokba vesse bele magát.

Előrejelzés: Itt is két lehetőség van. A herceg mondja azt, hogy mindent felad szerelme miatt és ő is beleveti magát a kalandokba, vagy Belle idővel rájön, hogy a kalandvágy fontosabb számára, mint a szerelem, ezért elhagyja a herceget.

7, Jázmin és Aladdin – Aladdin

Jázmin: Egy kalitkába zárt hercegnő, aki nem fogadja el ha megmondják neki, hogyan és kivel kellene élnie. Makacs természetű, nem akar engedelmeskedni sem apja akaratának, sem a szokásoknak. A szultán volt aki hibát követett el, ugyanis a bezártság senkinek sem tesz jót. Csak a palota életét ismeri, és ahogy apja, úgy ő sem veszi észre Jafar ténykedéseit. A lány ennek ellenére saját kezébe veszi az életét.

Aladdin: Csavargó, aki az utcán él egyetlen barátjával Abuval. Az utcán nevelkedett gyerek kénytelen folyamatosan harcolni a túlélésért. Ennek ellenére Aladdin nem veszítette el emberségét és kedvességét, bárkinek segít, aki rászorul. Így találkozik Jázminnal is.

Kapcsolatuk: Kiegészítik egymást. Aladdin Jázmin számára egyfajta útmutató, aki megmutatja neki az ismeretlent, s emlékezteti arra, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint a pénz.

Előrejelzés: Együtt lesznek életük végéig.

8, Herkules és Megara – Herkules

Megara: egy olyan lány, aki eladta a lelkét Hadésznak. Mivel csalódott a férfiakban ezért a körülményeket figyelembe véve pesszimista a világgal szemben. Nagyon okos, aki csupán egy dologra vágyik – szabadságra. Miután találkozott Herkulessel, rájön, hogy nem minden férfi ugyanolyan.

Herkules: Egy tragikus esemény miatt elveszítette isteni képességeit ezért nem mehet vissza az Olümposzra. Mint a legtöbb fiatal fiú, büszke erejére és tetteire. Megtartotta gyermekkori ártatlanságát, és egy rózsaszín szemüvegen át nézi a világot. Mindenáron vissza akart kerülni az istenek közé de ahhoz bizony tenni is kellett. Mindent megtett mégsem volt elég. Amikor életét kockáztatta Megaraért, akkor tért vissza halhatatlansága.

Kapcsolatuk: Mivel mindegyikük hajlandó volt feláldozni saját életét a másikért, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az igaz szerelem.

Előrejelzés: Együtt lesznek életük végéig.

Na mit szóltok?

Ezek is érdekelhetnek