2023 március 21 kedd
KezdőlapHírekEgyenes adásban mutatták be a Hableány roncsáról készült szonárfelvételeket.

Egyenes adásban mutatták be a Hableány roncsáról készült szonárfelvételeket.

-

Ma már mindenki tud arról a tragikus hajóbalesetről, ami a szerdai napon, azaz 2019. május 29-én rázta meg az egész országot. A Hableány névre keresztelt Projekt 544-es típusú személyhajó az esti órákban összeütközött egy másik hajóval a Dunán a Margit híd közelében. A Viking Sigyn nevű szállodahajóval való ütközés olyan súlyos volt, hogy a Hableány egyből felborult és süllyedni kezdett. Összesen hét másodpercbe telt, mire a hajót teljesen elnyelte a víz. A fedélzeten összesen 35 ember utazott, egy 33 tagból álló dél-koreai turistacsoport, és a két fős személyzet. A katasztrófát csupán hét ember élte túl, heten 100%-ban elhunytak és további huszonegyet még keresnek a mentőcsapatok.

1 2

Sajnos a keresés azonban nem megy olyan egyszerűen, mint ahogy azt előre gondolták ugyanis a rossz időjárási viszonyok, és Duna magas vízállása csak nehezíti a búvárok munkáját.

A Duna vízállása szombaton azaz június 1-én elérte a maximumot vagyis a 601 centimétert, aminek köszönhetően sem a magyar, sem az osztrák, sem a dél-koreai búvárok nem láttak esélyt arra, hogy lemerülhetnek a roncsokhoz. A folyó június 3-án vagyis a mai napon kora délután érte el azt az 5 méteres magasságot, ami a baleset napján is volt. Az előrejelzések szerint holnap vagyis június 4-én ez a magasság várhatóan 40 centiméterrel alacsonyabb lesz.

2 2

AZ ATV egyik műsorába meghívták Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét és L. Dézsi Zoltánt a Heti Napló riporterét is, aki egyébként azon a hajón volt, amelyik megtalálta a vízbe süllyedt Hableányt. Gabriella elmondta, hogy mire lehet számítani a balesettől számított 6-10 napban, Zoltán pedig egy szonár felvételt vitt magával, ami a hajót ábrázolja.

Kiderült, hogy a hajó, nem süllyedt le a Duna fenekére, hanem az oldalára borulva fekszik egy körülbelül 2 és 7,5 méter mély szakaszon. A szonárfelvételt Balázs László készítette egy olyan hajóval, ami hivatalosan még szolgálatba sem állt, de Bagyó Sándor, a vízi mentőszolgálat vezetője elrendelte, hogy menjenek ki.

Az ominózus szonárképet a videóban mutatták be.

Állítások szerint több elhunyt teste is előkerült, Ercsinél és Hartánál, ám az ORFK szóvivője cáfolja, hogy Ercsinél találtak volna embereket. A Hartánál talált tetemet még mindig azonosítják.

Ezek is érdekelhetnek