2022 július 3 vasárnap
KezdőlapHírekEgyes kórházakban 100 lélegeztetőgépen lévő betegből 95 belehal a koronavírusba

Egyes kórházakban 100 lélegeztetőgépen lévő betegből 95 belehal a koronavírusba

-

A Magyar Orvosi Kamara levelet írt Pintér Sándor, belügyminiszternek, ebből derült ki az ijesztő statisztika. Hazánk bizonyos egészségügyi intézményeiben a lélegeztetett betegek 95 százaléka nem tudja felvenni a harcot a koronavírussal és meghal.

A koronavírus-fertőzés szövődményei rendkívül súlyosak és egyes helyeken a betegek 95 százaléka hal meg annak ellenére, hogy gépi lélegeztetést kap. A MOK a belügyminiszternek írt levélben azt is közölte, hogy már tavaly novemberben olyan információkat kaptak egyes kórházakból, hogy az intenzív osztályokon sokkal magasabb a halálozási szám, mint a többi nyugat-európai országban. Hivatalos adatokat azonban azóta sem hoztak nyilvánosságra.

Szlávik János, infektológus főorvos szintén tavaly novemberben szólalt meg a témában, amikor azt közölte, a Szent László kórházban egyre többen halnak meg azok közül, akik lélegeztetőgépre szorulnak. “Ma már halálozási arány a tavaszi harminc százalékról az intenzív osztályon eléri a 40-45 százalékot” – mondta akkor a főorvos.

Az Orvosi Kamara levele hétfőn ennél sokkal aggasztóbb helyzetről számolt be.

“A gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár a 95 százalékot is eléri egyes helyeken.” Késmárky András, házi-és sürgősségi szakorvos elmondta, “az úgynevezett non-invazív, vagyis behatolás nélküli oxigénkezelést jobban, míg az altatásban zajló lélegeztetést rosszabbul viselik a betegek”.

“Azt látom, az jut vissza hozzám is, illetve kollégákkal egyeztetve, hogy aki invazív lélegeztetésre szorul, ott sokkal kisebb az esélye annak, hogy a lélegeztetőgépről lejön, és a covid-fertőzés szövődményeit ezáltal túl tudja élni.”

A MOK már tavaly felhívta arra a figyelmet, hogy a kétféle lélegeztetési módszer eredményeit mérni kellene. “Azt az információt kaptuk több helyről is a kollégáimtól, hogy sajnos az intenzív osztályokon jóval magasabb a halálozás, mint a nyugat-európai országokban közölt adatok. És ezt ugye nem mérték pontosan” – fogalmazott Szijjártó László, aki azt is hozzátette, hogy hivatalos adatok híján csak kollégái tapasztalataira hagyatkozhatnak.

“Sajnos ilyen adatokat kaptunk, hogy bizony akiket Magyarországon altatni kell, csövön keresztül lélegeztetni, éppen azért, mert ez egy nagyon munkaintenzív ellátás, ahol egy ápolóra maximum három beteg juthat, és ha egy ápolóra nem három jut, hanem 10-15 vagy 20, akkor ott akár ilyen 90 százalék fölötti halálozás van. Az azt jelenti, hogy száz betegből legfeljebb öt, aki ezt a kezelést túléli.”

A Magyar Orvosi Kamara levelével kapcsolatban az RTL Híradó felkereste az Operatív törzset, a Belügyminisztériumot és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, de kérdésükre választ sehonnan nem kaptak.

Az RTL Híradó riportja:

Ezek is érdekelhetnek