2022 május 29 vasárnap
KezdőlapEmberekEgyetlen lélegeztetőgép elegendő kilenc koronavírus-fertőzött beteg ellátásához

Egyetlen lélegeztetőgép elegendő kilenc koronavírus-fertőzött beteg ellátásához

-

Egy kanadai orvos némi DIY beiktatásával alakított át egy lélegeztetőgépet, amelynek segítségével akár kilenc koronavírussal megfertőződött beteget is lehet kezelni.

Dr. Alain Gauthier, az Ontario-i Perth és Smiths Falls Kerületi Kórház altatóorvosa a rendelkezésre álló eszközökből hozta ki a lehető legtöbbet. Gauthier légzésmechanikai doktorátussal is rendelkezik. Az orvos és két kollégája egy 2006-os Youtube-videóban bukkant rá a zseniális ötletre.

Mivel az országok többségében nem rendelkeznek elegendő lélegeztetőgéppel, az orvosok éjt nappallá téve keresik a megoldást arra, hogy a meglévő orvosi felszerelést minél több beteg számára elérhetővé tegyék.

Az azonos tüdőméretű és tüdőkapacitású embereket párosítani kell a cél elérése érdekében. Egy lélegeztetőgép normális teljesítményének többszörösével működhet, ha több tömlőt rögzítenek hozzá.

Az orvos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kórház, ahol dolgozik nem tudja majd biztosítani a kellő mennyiségű lélegeztetőgépet a betegek számára. “Egy ponton túl, lehetséges, hogy nem lesz más lehetőségünk, csak ez” – mondta.

“A választási lehetőség akár úgy is festhet majd: hagyjuk meghalni az embereket vagy megadjuk nekik ezt az esélyt.”

Dr. Gauthier elárulta, hogy 2017-ben már kipróbálták az ötletet Las Vegasban.

Kollégája, Alan Drummond, közzétette az átalakított lélegeztetőgépekről készült fotókat, valamint elismerését fejezte ki Dr. Gauthier-nak áldozatos munkájáért.

“Tehát tíz perc alatt az egyik aneszteziológusunk (rekeszizom-működés PhD-vel), egyről kilencre növelte a vidéki kórházak lélegeztetőgép-kapacitását!!!”

“Kérem, ossza meg pontosan, mit tett, így mi is megoszthatjuk és eljuthat a kórházakba és mindenhová!” – írták a Twitteren. Elon Musk milliárdos, a Tesla és az SpaceX alapítója sem hagyta szó nélkül a dolgot: “Érdekes beszélgetés” – írta.

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatos a lélegeztetőgépek gyártása, amelyet igyekeznek felgyorsítani. Jelenleg 170 ezer eszköz áll rendelkezésre, amiket szükség esetén azonnal üzembe is lehet helyezni.

A koronavírus nemcsak az időseket fenyegeti

A halálozási arány ugyan az idősebb korosztály tekintetében a legmagasabb, az amerikai adatok szerint a fiataloknak is körültekintőnek és elővigyázatosnak kell lenniük. A lélegeztetőgépek gyártása sem teljesen akadálymentes, ugyanis szembe kell nézni a szerződések hiányával, a források összegyűjtésével, illetve az ügynökségek, például az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága gyorsított jóváhagyásának biztosításával. Ha ezek gyorsan meg is oldódnak, még abban az esetben is legalább tizenegy hónapig nem állnak rendelkezésre a lélegeztetőgépek.

Magyarországon 2560 lélegeztetőgép van, a rendelések pedig folyamatban vannak, az új gépek megérkezése azonban, még sok idő telhet.

Ezek is érdekelhetnek