Világunk.hu
2023 november 30 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapÉrdekességekÉjszaka nem tudtál mozogni és úgy érezted, hogy valaki figyel. Ezt a...

Éjszaka nem tudtál mozogni és úgy érezted, hogy valaki figyel. Ezt a jelenséget tapasztaltad…

-

Éreztél már úgy, hogy felébredtél, de nem tudtál mozogni? Ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk. Nem túl kellemes. Felér egy rémálommal…pláne, ha percekig eltart.

kep 2022 09 29 151632220

Egy ijesztő jelenség, amiről keveset beszélnek… Alvási bénulás

Más néven alvási paralízis, vagy alvásparalízis. Legtöbbször elalvás előtt vagy ébredés előtt jelentkezik. Legfeljebb 1-2 percig tart.

Vannak, akik nyomást, légszomjat éreznek, és a legrosszabb esetben hallucinációkat is átélünk.. Ekkor teljesen blokkolva leszel. Csapdában érzed magad a testedben, az ébrenlét és az alvás között.

A legtöbben azt mondják, hogy miközben le vannak bénulva, az az érzésük, hogy valami mozog a sötétben – mindig, amikor képtelenek mozogni vagy hangot kiadni. Ismerősen hangzik? 

kep 2022 09 29 152312523

Michael J. Breus amerikai orvos elmagyarázza, hogy ennek az alvás közbeni izomgyengeséghez van köze. Ez egy természetes jelenség, amely megvédi szervezetünket az esetleges sérülésektől (pl. leesés, falnak ütközés). Ily módon a szervezet megvédi magát az éjszaka előforduló sérülésektől. Magyarán nem engedi, hogy nagyon mocorogjunk álmunkban.

kep 2022 09 29 151831289

Mi befolyásolja az alvási bénulás gyakoriságát?

  • Rendszertelen alvás
  • Mentális zavarok
  • Tudatmódosító szerek
  • Feszültség
  • Fizikai fáradtság
  • Álmatlanság
  • Háton alvás
kep 2022 09 29 151943809

Alvási bénulás – hogyan lehet elkerülni?

Sokak számára félelmetesebb érzés, mint a legrosszabb rémálmunk. Meg lehet próbálni küzdeni ellene, de sok értelme nincs. Csak rontja a tüneteket és növeli a félelemérzetet. A lényeg, hogy mélyeket lélegezzünk, és ne essünk pánikba. Ébredés után azonnal lemoshatja az arcát hideg vízzel.

Ti átéltétek már? Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!