2022 december 4 vasárnap
KezdőlapTech & TudományElhunyt a világ egyik legjobb futballjátékosa, Diego Maradona

Elhunyt a világ egyik legjobb futballjátékosa, Diego Maradona

-

Dieogo Maradona nevét még az az ember is ismeri, aki egyáltalán nem rajong a futballért. Ő egy olyan világklasszis argentin játékos volt, aki szó szerint örökre beírta magát a történelembe. Sajnálatos módon azonban bejelentették, hogy elhunyt és itt hagyta a földi világot. Egyes források szerint szívmegállás okozta a halálát, ám néhány héttel ezelőtt agyvérzés miatt vitték őt kórházba. Az orvosok a vérrög kiműtése után úgy gondolták kellően felépült, ezért kiengedték a kórházból. Tigrei otthonába visszahúzódva próbált erőt gyűjteni, viszont úgy tűnt mégsem heverte ki az esetet és otthon érte a halál.

Mély szomorúság ez a hír az egész világnak, hiszen egy ikonnal kevesebb él a bolygón. Még csak 15 éves tejfölös szájú gyerek volt, mikor profi játékossá titulálták és bekerült az argentin labdarúgó-válogatottba. 16 évesen Magyarországon is járt, ahol egy barátságos meccs keretein belül bemutathatta valójában mire képes a pályán. Úgy szórta a gólókat az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon, hogy a csapata meg is nyerte azt. A jubileum évében a FIFA megszavazta őt az évszázad… bizony jól olvasod, az ÉVSZÁZAD labdarúgójának. Egy internetes szavazás keretein belül pedig az emberek megszavazták, mint a legnagyobb focistát, akit valaha a hátán hordott a világ.

1981-es argentin bajnoki címe megszerzése után harmadjára szerezte meg gólkirályi címet, s ekkorra már Európa is felfigyelt a tehetséget játékosra. Végül a Barcelonához igazolt a mostani árfolyamon számolva több, mint 2 milliárd forintért. Sajnos nem érezte magát olyan jól mint várta. 1984 nyarán A Napoli csapatához igazol több, mint 2,7 milliárd forintért. A folyamatos díjak, sikerek és elismerések után doppingvétség miatt eltiltották. Utolsó mérkőzése 1997. október 25-én volt.

Később már “csak” edzői posztot látott el a 90-es évek közepén, viszont nem aratott osztatlan sikert. 2008-tól lett az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Csapatát sikerült 2010-ben kijuttatnia a világbajnokságra, de a negyeddöntőben kiestek.

Ahogy telt múlt az idő úgy ütötte fel fejét a függőségeivel kapcsolatos probléma is. 1991-ben el is tiltották miatta a játéktól. Többször keveredett konfliktusba az újságírókkal, egyszer még tettlegességig is fajult a dolog. 2005-ben úgy nyilatkozott, hogy már teljesen tiszta és nem él semmilyen tudatmódosító szerrel. Egy idő után viszont teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, valószínű “nyugdíjba” vonult és élvezte élete hátralévő napjait. Azt valószínű ő sem gondolta volna, hogy még viszonylag fiatalon, 60 évesen fogja érni őt a halál.

Őszinte részvétünk az egész családnak, rokonoknak, barátoknak! Legyen könnyű neki a föld!

Ezek is érdekelhetnek