2022 november 28 hétfő
KezdőlapCelebElhunyt Benkő László, az Omega együttes egyik alapítója

Elhunyt Benkő László, az Omega együttes egyik alapítója

-

Az Omega zenekart még azok is ismerik, akik nem igen hallgatnak magyar slágereket, előadókat, zenekarokat. Ők olyan ikonikus tagjai voltak a magyar könnyűzenének, amivel szó szerint beírták magukat a magyar zene történelmébe. Tagjai Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás és Molnár György volt, akik 1962-ben alapították a neves zenekart. A rock, hard rock, progresszív rock, szinti-rock, space-rock és beat műfajban brillírozó zenekar dalait nagyon sokan énekelték, dúdolták sőt jó pár házibuliban is felcsendült.

Sajnos azonban, ahogy telik-múlik az idő, úgy idősödnek a rock zenészek is. Nemrég jutott tudomásunkra, hogy az egyik alapítót tag, név szerint Benkő László elhunyt életének 77. évében. A szörnyű hírt, maga a zenekar jelentette be a hivatalos oldalán. Egyes források szerint hosszú betegség következtében hajtotta örök álomra fejét. A hír mélyen megrendítette mind a hazai embereket, mind pedig a külföldieket, ugyanis nem egyszer jártak külföldön. Ott is nagyon szerették a zenekart, hiszen elképesztően fülbemászó zenékkel kápráztatták el a nézőket.

A zenekar a következőt írta ki Facebook oldalára:

“Benkő László (1943-2020)
Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.”

A hivatalos bejegyzést itt olvashatjátok:

Benkő László (1943-2020) Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után…

Közzétette: Omega – 2020. november 17., kedd

Benkő igazi Joly Jokernek számított a zenekarban, ugyanis többször változott a posztja. Kezdetben zongorista volt, de miután Presser Gábor csatlakozott a csapathoz, átkerült furulyára. Ezen kívül trombitán, citerán és néha napján orgonán is játszott, amivel nagyon megkönnyítette kollégái életét, hiszen minden területen jeleskedett. A hangszerek mellett többször énekelt is, ám eleinte csak feldolgozásokat adtak elő, majd később megszülettek egyedi dalaik is. Miután Presser kilépett a zenekarból Benkő visszakerült a billentyűs hangszerek elé. Amikor ő volt a zongoránál, szintetizátornál, minden szem rászegeződött, mert olyan zseniálisan tudott rajtuk játszani. 1969-ben készült el egyik leghíresebb kislemezük, a Naplemente / Régi csibészek, majd második magyar albumuk, az 10000 lépés. Egyik legikonikusabb daluk a Gyöngyhajú lány, amit gyakorlatilag minden ember ismer. Ezen dalukkal még Tokióban is felléptek, amivel óriási sikert arattak.

Minket is mélyen megérintett a zenész távozása, így szeretnénk Részvétünket nyilvánítani az egész családnak és a zenekarnak is! Nyugodjék békében!

Ezek is érdekelhetnek