2022 november 26 szombat
KezdőlapEgészségElhunyt egy 21 éves beteg, mert a kórházi dolgozók nem adtak neki...

Elhunyt egy 21 éves beteg, mert a kórházi dolgozók nem adtak neki oxigént

-

Mindig elszomorít minket, mikor újabb halálhírrel szembesülünk. A koronavírus járvány miatt amúgy is több ezren, sőt millióan távoztak már az élők sorából, így nem csoda, hogy egyre rosszabbul kezeljük az újabb és újabb eseteket. Sajnos azonban az emberek nemcsak a fertőző betegségek következtében hunynak el, hanem akkor is, ha rosszul diagnosztizálják őket, teljesen más kezelést kapnak, vagy az egészségügyi dolgozók nem veszik komolyan a páciens aggályait.

A 21 éves Evan Nathan Smith 2019-ben távozott az élők közül, miután a North Middlesex Kórház munkatársai nem adtak neki oxigént, annak ellenére sem, hogy érezte valami nincs rendben. Ekkor hívta a 999-es segélyhívószámot, mert tudta máshogy nem lesz esélye oxigént szerezni.

A fiatal férfin epehólyag-stent (plasztik vagy fém csövecskék) eltávolító műtétet végeztek, majd ezután szepszise (vérmérgezés) lett. Kiderült, hogy a fiú sarlósejtes betegségben szenvedett

Az oxigént rendszeresen használják az alacsony vér oxigéntelítettség kezelésére, de ebben az esetben ez nem történt meg. A Barnet Coroner Court-ot nagyon érdekelte, hogyha hamarabb ajánlják fel neki a vérátömlesztést, akkor még mindig élne-e. Ám erről a kórház nem adott bővebb tájékoztatást.

Evan halála előtt elmondta családjának, hogy felhívta a segélyhívót, mert szerinte az volt az egyetlen megoldás, hogy megszerezze az oxigént. Hiába kérte korábban az alkalmazottak azt mondták nincs szüksége rá.

Később, mikor a hematoglógus meglátogatta, oxigént írt fel neki, de addigra már a sajrlósejtes betegség egy súlyos szakaszába került. 2019. április 24-én éjjel megállt a szíve és április 25-én 05:55-kor halottnak nyilvánították.

A boncolás során több szervi diszfunkciót és infarktus jeleit találták. A legszomorúbb az egészben, hogy Smith orvosát, Dr. Arne De Kreuk tanácsadó hematológust április 20-án este tájékoztatták arról, hogy páciense a kórházban van.

Dr. De Kreuk nagyra értékelte volna, ha hamarabb értesül Evanről.

“A sarlósejtes megbetegedés esetén az idő igenis számít” – mondta.

Martin Forde Qc a család ügyvédje a következőről kérdezte a dokit

“Gondolja, hogy még mindig élne ha megkapja a transzfúziót a tünetek megjelenése napján?”

Dr. De Kreuk így válaszolt: “Valószínű, hogy igen.”

Forde azt kérdezte, hogy van-e olyan bizonyíték, arra, hogy Smith akut fájdalomra vonatkozó panaszait etnikai kisebbségi háttere miatt figyelmen kívül hagyták.

“Nagyon is tisztában vagyok ezzel a kérdéssel – különösen azoknál a betegeknél, akik az A&E-n jelentkeznek. A fájdalmukat nem mindig veszik komolyan, de Mr. Smith esetében nincs erre irányuló bizonyíték.” – mondta Dr. De Kreuk.

Andrew Walker halottkém azt mondta: “Úgy tűnik számomra, hogy ha a beteget az elején sarlósejtes betegséggel diagnosztizálják, akkor hamarabb el lehetett volna kezdeni a kezelését. A hematológiai csapatból egy valakinek mindig a rendelkezésre kellett volna állnia, ha sarlósejtes krízis jeleit mutatja.”

Dr. Roy teljesen egyetértett a halottkémmel és mondta, hogy a hét elején senki sem tájékoztatta őt. Pedig örült volna, ha tud róla.

Ti mit gondoltok az esetről?

Ezek is érdekelhetnek