2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberek"Elhunyt emberek fogait, hamvát és haját használom fel ékszer készítéséhez - Sokan...

“Elhunyt emberek fogait, hamvát és haját használom fel ékszer készítéséhez – Sokan morbidnak tartanak”

-

A 29 éves ausztráliai származású Jacqui Williams a “Grave Metallum Jewellery” vállalkozás tulajdonosa, melynek keretein belül gyűrűket, karkötőket és nyakláncokat készít és értékesít. Ezek azonban nem holmi egyszerű bizsu ékszerek, hanem elhunyt emberek maradványaiból, fogaiból, hajából, hamvaiból készült kiegészítők.

Jacqui, aki korábban kertészként dolgozott egy helyi temetőben, elismeri, hogy kissé morbid, amit csinál, de hangsúlyozza, hogy az általa készített ékszerek segítenek a gyászoló családnak feldolgozni szerettük elvesztését. A nő azt mondja, hogy ezzel a megmozdulásával segíteni szeretne az embereknek a veszteségeik kezelésében és feldolgozásában.

“A fogakat minden fémbe be tudom építeni. Ez persze függ az ügyfél kérésétől” – mondja.

“Volt pár emlékezetes rendelés. Az egyik vásárló szeretett volna egy ékszert, amiben az elhunyt családtag fogamzásgátló spirálja volt. Mivel műanyagból készült, ezért vissza kellett utasítanom őt.”

Minden ékszer egyedi darab, ezért azok elkészítési ideje 6-8 hetet vesz igénybe. Áruk 78 ezer és 2,2 millió forint között mozog.

“Akkor nőtt meg bennem a vágy, hogy segíteni akarok másokon, mikor néhány évvel ezelőtt elveszítettem a legjobb barátomat. A bánatot mindig könnyebb feldolgozni, ha valakivel megosztjuk.” – mondta

Fogta magát és jelentkezett a melbourne-i Műszaki Egyetemre és megszerezte az ékszer és tárgytervezői végzettségét. Ezek után megpróbált elhelyezkedni, ám rövid időn belül rájött, hogy jobb neki, ha vállalkozik.

“A vállalkozásom első két évében az ékszerkészítés mellett teljes munkaidőben dolgoztam bárokban és éttermekben. A harmadik évtől az üzlet fellendült és ki tudtam szabadulni az éjszakai munka és a vendéglátás fogságából. Részmunkaidős állást vállaltam a temetőbe, mint kertész. Jelenleg teljes munkaidőben működik az üzleti vállalkozásom, aminek nagyon örülök.”

Jacquitnek maguk az ügyfelek küldik el a fogakat és hajszálakat. Vannak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy a bölcsességfogból, vagy kihullott tejfogból készüljenek az ékszerek.

“A legtöbb anya már most elkezdi gyűjteni a kiesett kis fogacskákat, hogy ékszert készíttessen belőlük, holott gyermekei még nem hunytak el.” – mondta.

Az ékszer az ügyfél kérése alapján készül, ami tartalmazhat nemesfémeket, például ezüstöt, aranyat, platinát, ezenkívül drágaköveket is például zafírt és gyémántot is. Hozzátette, hogy nemcsak fogakkal, hanem hamvakkal, szőrzettel is dolgozik, s nemcsak emberével, hanem háziállatéval is.

“Jelenleg ezüst és sárgaréz keretes homokórát készítek, amiben a homok a kliens nagyapjának a hamva. A legdrágább ékszer egy 18 karátos rózsaarany jegygyűrű volt, ami az elhunyt férj fogából készült. Ez 1,6 millió forintnak megfelelő összegbe került.”

Jacqui családja és barátai támogatják a vállalkozását. Egyáltalán nem lepődtek meg azon, hogy ilyen “különc” szakmát választott magának.

“Mindenféle reakciót kapok, vannak, akik kedvelik a munkám, mások viszont utálják. Egyesek szó szerint undorítónak találják ezt. Az ügyfeleim azonban mindennap viselik az általam készített ékszereket. Azon dolgozom, hogy elkészítsem számukra a legtökéletesebb darabot.”

Ezek is érdekelhetnek