2022 július 3 vasárnap
KezdőlapCelebElhunyt Jean-Paul Belmondo, a Kifulladásig című film sztárja

Elhunyt Jean-Paul Belmondo, a Kifulladásig című film sztárja

-

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy az egész világ ismerte a francia színész és producerként dolgozó Jean-Paul Belmondot. Az 1933-ban született férfi 1950-től fogva aktívan tevékenykedett Hollywoodban, de csak 1960-tól vált igazi sztárrá. Ebben az évben mutatták be a “Kifulladásig” című filmet, melyben főszerepet kapott és játéka egyből megnyerte mind a kritikusokat, mind a nézőket. Innentől csak felfelé vezetett út és meg sem állt a csúcsig.

Most azonban szomorú hírt osztott meg Jean-Paul Belmondo ügyvédje. Egy közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy a színészlegenda elhunyt életének 88. évében. Arról azonban nincsenek információk, hogy mi okozhatta a halálát, de amint újabb információkat tesznek közzé frissítjük a cikkünket.

Belmondo gyerekként bohóc szeretett volna lenni, ám végül a boksz majd a színészkedés felé orientálódott. Nemigen szeretett tanulni, ezért még az érettségi előtt otthagyta az iskolát és színitanfolyamra kezdett járni. Miután 1950-ben vereséget szenvedett egy boksz mérkőzésen úgy döntött végleg szakít a ringgel és a kesztyűvel.

Több filmben is szerepelt, mire végre valahára befutott. Az egyik film során találkozott Jean-Luc Godarddal, aki felkérte egy szerep eljátszására. Annak ellenére, hogy kezdetben nem volt szimpatikus neki a filmrendező belement a munkába. Ezt követően csak kisebb szerepei voltak, majd egy nap rámosolygott a szerencse.

Az 1959-ben bemutatott “Kettős küldetés” című film főszereplője, Jean-Claude Brialy lebetegedett és neki kellett a helyébe lépnie. Jean-Paul úgy érezte, mintha ráírták volna a szerepet és Claude Chabrol rendező munkássága is tetszett neki. Ám a valódi áttörést az 1960-as “Kifulladásig” hozta meg számára.

Azért volt ez a film különleges mert Godard nem azt várta el a színészektől, hogy játsszanak, hanem azt, hogy megéljék a helyzeteket és képzeljék bele magukat a karakterek szerepébe. Annak érdekében, hogy a legspontánabb körülményeket biztosítsa nem záratta le a forgatási helyszíneket, sőt azt sem árulta el, hol vannak a a kamerák. Belmondo oda-meg vissza volt a karakteréért, mondhatni sajátjának érezte. Azok, akik megnézték a filmet csak úgy áradoztak, mennyire zseniális lett, akik pedig ismerték Belmondo addigi munkásságát látták mekkorát fejlődött és micsoda tehetséggé vált. Ezután példakép és igazi sztár lett.

Nem volt megállás számára a filmiparban, filmet-filmre halmozott, melyek között akadt felkapott és kevésbé felkapott is. A “Szabadlábon Velencében” és a “Zsaru vagy csirkefogó?” filmekben szintén brillírozott és még több hírnevet hozott számára. Az 1981-ben bemutatott “A profi” című film hazánkban is igazi kultusszá nőtte ki magát, Franciaországban pedig több, mint 5 millióan nézték meg.

Ezt követően olyan filmekben szerepelt mint az Ászok ásza, A kívülálló, Az arany bűvöletében, A profi 2., A nyomorultak, 2 apának mennyi a fele? és még sorolhatnánk. Utolsó filmje a 2013-ban bemutatott “A fegyveres banditák” volt.

Nagyon korán, 20 évesen megházasodott, s első feleségétől három gyermeke született. Később elváltak és olyan hírességekkel hozták hírbe, mint Ursula Andress és Laura Antonelli. Másodjára egy tőle 10 évvel fiatalabb nővel, Nathalie Tardivel házasodott össze, aki még egy gyermeket szült neki.

Isten nyugosztalja! Részvétünk az egész családnak!

Ezek is érdekelhetnek