2022 november 26 szombat
KezdőlapEmberekElhunyt John McAfee a McAfee vírusirtó atyja - Holtan találták cellájában

Elhunyt John McAfee a McAfee vírusirtó atyja – Holtan találták cellájában

-

Az Egyesült Királyságban született szoftverfejlesztő, a McAfee Antivirus atyja kiontotta saját életét a börtönben. A 75 éves számítógépes guru azután vetett véget saját életének, miután megtudta hogy a spanyol Legfelsőbb Bíróság beleegyezett abba, hogy kiadják őt az Egyesült Államoknak.

Egyes források szerint a börtöncellájában találták rá holtan a tegnapi nap folyamán (06.23). A börtön egészségügyi csapata megkezdte az újraélesztését, de sajnos már nem tudtak rajta segíteni. A híreket maga a katalán igazságügyi minisztérium is megerősítette.

A spanyol hatóságok úgy vélik, hogy öngyilkosság történhetett, ám a minisztérium igazságügyi alkalmazottakat küldött a helyszínre, hogy kiderítsék a halál okát.

Órákkal a hír nyilvánosságra kerülése előtt a spanyol Audiencia Nacional nevű bíróság beleegyezett a kiadatásába adócsalás gyanúja miatt. McAfee-t az amerikai hatóságok a tavaly októberben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe a barcelonai El Prat repülőtéren, amikor brit útlevéllel próbált felszállni egy Törökországba tartó járatra. Elfogása után a Sant Esteve Sesrovires-i Brians börtönbe került.

José de la Mata bíró volt az, aki elrendelte a bebörtönzését, valamint kiadta őt az Egyesült Államoknak.

A McAfee vírusirtó atyját azért körözték, mert Tennessee államban adócsalással vádolták. Egyes források szerint nem jelentette be a kriptovaluták népszerűsítéséből származó jövedelmét, miközben tanácsadói munkát végzett.

Az adócsalási vádak szorosan kapcsolódtak az előadásokból származó jövedelmekhez valamint az életéről szóló dokumentumfilm jogainak értékesítéséhez is. A vádak a spanyol bíróság szerint a 2016-2018 év közötti pénzügyi évekre vonatkoznak.

“A bíróság beleegyezik abba, hogy az amerikai igazságügyi hatóságok kérésének megfelelően kiadja John David McAfee-t a 2016 és 2018 között elkövetett adóbűncselekmények vádiratban említett bűncselekményeiért.”

Javier Villalba ügyvéd szerint a férfi kilenc hónapig volt börtönben. Fellebbezhetett volna az ítélet ellen, de már nem bírta tovább a börtönben.

“Ez egy kegyetlen rendszer eredménye, amelynek nem volt oka arra, hogy ezt az embert ilyen sokáig börtönben tartsa” – mondta John ügyvédje.

Még a hónap elején egy videókonferenecia keretén belül tartott meghallgatáson John azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak mind politikai indíttatásúak voltak.

Az Internal Revenue Service által benyújtott vádakat összekapcsolta a Libertárius Párt jelöltjeként, a 2020-as amerikai elnökválasztáson való indulás sikertelen ajánlatával – ez volt a második ilyen kísérlete.

Carlos Bautista spanyol származású ügyész szerint McAfee csak egy piti adócsaló. Az egyesült államokbeli szövetségi ügyészek októberben vádat emeltek ellene olyan vádak miatt, amelyek szerint kijátszotta az adókat, és szándékosan elmulasztotta a bevallások benyújtását.

Ez nem sokkal azután történt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága azt mondta, hogy polgári pert indított McAfee ellen, azt állítva, hogy több mint 6,7 milliárd forintot keresett hamis és félrevezető kriptovaluta ajánlásokból származó nem nyilvános jövedelemből.

A spanyol bíróság ezek után engedélyezte a kiadatást. McAfee viszont csak a 2016-2018 év közötti adóbevallásával kapcsolatos vádakkal kellett volna szembenéznie, ahogy azt az ügyészség kérte.

Családjukban nem ritka az öngyilkosság, ugyanis mikor 15 éves volt édesapja is kiontotta saját életét.

Ezek is érdekelhetnek