2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapCelebElhunyt Karel Gott - Korda György könnyekben tört ki a hír hallatán

Elhunyt Karel Gott – Korda György könnyekben tört ki a hír hallatán

-

A cseh énekes, Karel Gott szeptemberben jelentette be, hogy rákos, leukémiával küzd.

Nyolcvanéves korában meghalt Karel Gott. A hírt felesége, Ivana Gottová közölte. A világhírű énekes kedd éjjel hunyt el családja körében. Álmában érte őt a halál.

Az előadóművész hatéves korától fogva Prágában élt. Eleinte villanyszerelőként dolgozott, 1958-ban pedig prágai kávéházakban énekelt. 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon – mivel Csehszlovákia nem vett részt a versenyen – ahol tizenharmadikként végzett.

Leghíresebb dala, a Lady Carneval is ebből az évből való. Ez volt a kezdete annak, hogy elinduljon a híressé válás útján. Karel Gott népszerűsége innentől kezdve folyamatosan nőtt. Turnézott külföldön, játszott filmekben és ezenkívül díjakat is nyert.

1999-ben New Yorkban, a Carnegie Hallban adott koncertet. 2009-ben, Csehországban magas állami kitüntetést kapott, eladott lemezeinek száma ekkor már mintegy húsz millióra emelkedett.

Karel Gott szeptember közepén jelentette be, hogy másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) állapítottak meg nála, amely a többféle kezelés ellenére nem javult nála, sőt, az elmúlt néhány hónap alatt akut leukémiává fejlődött. Elmondta azt is, hogy ambuláns betegként jár a kórházba, ahol rendszeresen ellenőrzik állapotát. A médiát pedig arra kérte, hogy tartsák tiszteletben privát szféráját.

Az énekesnél 2015-ben nyirokcsomó rákot diagnosztizáltak, amelyből ugyan felgyógyult, de immunrendszere rendkívüli módon meggyengült.

Idén júliusra tervezte utolsó fellépését 80. születésnapja alkalmából, de a koncertet kénytelen volt lemondani, mert akut tüdőgyulladást kapott. Gottot már 2018-ban tüdőgyulladással kórházban kezelték, ezért már akkor is le kellett mondania fellépéseit.

Ezek is érdekelhetnek