2022 június 25 szombat
KezdőlapEmberekElhunyt két koronavírusos beteg, mert a lélegeztetőgépükben rossz volt a szűrő

Elhunyt két koronavírusos beteg, mert a lélegeztetőgépükben rossz volt a szűrő

-

Ki gondolta volna, hogy a 2019-ben felbukkant koronavírus járvány olyan horderejű lesz, hogy még 2021 második felében is érezzük annak hatásait. Nem is olyan régen sikeresen elértük, hogy hazánkban ne kelljen maszkot hordani és már akkor sem kell felvenni, ha moziba vagy bármilyen boltba megyünk. Átoltottság terén is élmezőnyben járunk, ami egyfajta megnyugvást jelent a lakosság számára. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki beoltatta magát nem kaphatja el a koronavírust, csak a betegség sokkal könnyebb lefolyású lesz. A szövődmények sem lesznek annyira súlyosak, mintha nem oltattuk volna be magukat.

Sajnos korábban rengetegen kerültek lélegezetetőgépre, melyről már nem is jöttek le ez pedig mélyen lesújtotta és megijesztette az embereket. Ám most kiderült, hogy nem minden esetben a vírus volt a ludas, ha egy gépre került beteg meghalt.

A londoni Excel Center Nightingale kórházban kettő lélegeztetőgépen lévő beteg is elhunyt. Kishorkumar Patel illetve Kofi Aning elhalálozásának körülményeit még vizsgálják, de erős a gyanú, hogy a problémát a lélegeztetőgépek szűrőinek rossz állapota generálta.

A kórház most vizsgálatot indít, hogy megállapítsák a gépek alkatrészcseréjénél bekövetkezett hibák okozták-e a két beteg halálát a vírus első hulláma alatt.

Kishorkumar Patel és Kofi Aning (66 évesen) 2020 áprilisában hunytak el a kelet-londoni Excel Center Nightingale kórházban. A halottkém figyelmeztette a kórházat az elkövetkezendő halálesetek kockázatára, nehogy az őszi hullám során hasonló előfordulhasson.

A kelet-londoni halottkém aggályokat vetett fel a légzőszűrőkkel kapcsolatos problémák miatt, amelyek nem csak a Nightingale kórházakban fordulhattak elő. A rögtönzött hely és személyzet bővítés miatt az ország kórházaiba bizony kerültek be olyan emberek, akik nem rendelkeztek szakképzettséggel és úgy felügyelték a betegek egészségügyi állapotát

Aning, aki gondozóként dolgozott és az észak-londoni Enfieldben élt, az észak-middlesexi kórházba került, majd átvitték az Excel Centerbe Nightingale kórházba, ahol végül el is hunyt.

Excel Center Nightingale belülről

A tavalyi év során aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a létesítmény alkalmatlan az intenzív terápiás betegek számára. Nadia Persaud halottkém a jövőbeli halálesetek megelőzése érdekében mondta el, hogy súlyos tragédia történt amikor kiderült, hogy rossz szűrőt használtak az intenzív terápiás ventilátoruk légzőrendszerében.

Nadia Persaud

“Magától értetődik, hogy ez a két eset hasonló események csoportjába tartozik.”

Az azonban még nem derült ki (vagy nem mondják meg), hogy a szűrők hozzájárultak-e az elhalálozásukhoz. Viszont az tény, hogy az eset aggályokat vetett fel az intenzív terápiás orvosok tudatosságával kapcsolatban.

“Tapasztalatom szerint kevés, az ICU-ban dolgozó orvos és nővér ismeri a különböző szűrőket, és hogy melyiket kell használni az adott légzőrendszerhez.” – mondta Nadia Persaud.

A halottkém hozzátette: “Mivel az intenzív osztályon belül továbbra is fennáll a nyomás, úgy gondolom, hogy intézkedéseket kell hozni az aggályok kezelésére.”

Mind az Aneszteziológiai Királyi Főiskola, mind az Intenzív Orvostudományi Kar közölte, hogy megkapták a jelentést. A főiskola közölte, hogy a jelentés részleteit átdolgozta, míg a kar azt mondta, hogy további információkat szeretne az esettel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek