2022 november 29 kedd
KezdőlapCelebElhunyt Sean Connery - A világhírű színész 90 éves volt

Elhunyt Sean Connery – A világhírű színész 90 éves volt

-

Sir Sean Connery kilencvenéves korában hunyt el. A legendás skót színész a Bahamákon halt meg, álmában érte a halál.

Connery 1930. augusztus 25-én látta meg a napvilágot Edinburgh-ben. Szegény munkáscsalád gyermekeként született, apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. Rossz anyagi helyzetük miatt már általános iskolás korában is dolgoznia kellett, így félbeszakította tanulmányait. Életmentőként, segédmunkásként és modellként is dolgozott, később pedig a Királyi Haditengerészethez is csatlakozott. Aktívan sportolt, az 1950-es Mr. Universe versenyen bronzérmet nyert. Első színpadi szerepét a South Pacific című musicalben kapta, de ekkor még profi labdarúgó szeretett volna lenni. Aztán amikor meghívták a Manchester United ificsapatába, akkor már nemet mondott az ajánlatra, mert színészi karrierjét helyezte előtérbe.

Kezdetben különböző tévé-és mozifilmekben kapott kisebb szerepeket. Karrierjét a Dr. No című brit film indította el. Sean Connery James Bond karakterét is magára öltötte, többek között például a Goldfinger, a Tűzgolyó vagy a Csak kétszer élsz című epizódokban. 1962 és 1983 között hét filmben alakította a titkos ügynököt. Ő volt a mérce minden utána következő színésznek, aki James Bond szerepére pályázott. Éppen ezért nagyon is félt attól, hogy a nézők beskatulyázzák őt, de szerencsére nem így történt.

Az Oscar-díjas skót színészt a People magazin 1999-ban az év legdögösebb férfijának választotta, pedig ekkor a Connery már 69 éves volt. Ez is bizonyítja, hogy a nők bálványa rendkívül sármos férfi volt.

Connery Bond szerepe után számos filmben volt látható, sőt, olyan híres filmrendezőkkel dolgozott együtt, mint Alfred Hitchcock, Sidney Lumet vagy Richard Attenborough. Szerepei egyébként hasonlóak voltak. Ő volt a nők bálványa, a hős, aki a cél érdekében mindenre képes. Jellegzetes skót akcentusát azonban spanyol vagy chicagói szerepeiben sem sikerült legyőznie. Az Oscar-díjat az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért zsebelte be.

Connery hű maradt skót gyökereihez és többször is előfordult, hogy a nagy nyilvános eseményeken is skót kiltben jelent meg. Politikai nézetei miatt viszont csak 2000-ben ütötték lovaggá.

A ’90-es években sikeres színésznek a 2000-es években már inkább bukásokkal kellett szembenéznie. A szövetség film végleg elvette kedvét a színészkedéstől, sőt, a számára felkínált szerepet, vagyis Gandalf karakterét is visszautasította a Gyűrűk Urában. Utoljára 2012-ben hallhatták rajongói, ugyanis ő kölcsönözte hangját a Sir Billi című filmben a skót állatorvosnak.

Ezek is érdekelhetnek