2022 május 24 kedd
KezdőlapTech & TudományElhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze

-

Egy újabb szomorú hírrel érkeztünk és egy újabb legendát vesztett el Magyarország. A Nemzeti Színház április 16-án bejelentette, hogy kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművésznőjük, Törőcsik Mari örökre lehunyta szemét. A színművésznő hosszú betegség után hagyta itt a földi világot. Az egész ország szerette, hiszen elképesztő tehetség volt, rengeteg darabban, filmben játszott, többször kölcsönözte hangját más karaktereknek, sőt még könyvek is készültek róla. Most egy emberként gyászolja őt Magyarország.

19 éves volt, mikor bekerült a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol kezdetben operett szakon tanult. Szülei a Törőcsik Marián nevet adták neki, amit később megváltoztatott. Fábri Zoltán kérésére lett Mari, mert így a közönség is könnyebben meg tudta őt jegyezni.

Hamar felfigyeltek tehetségére, mely révén 1976-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakítása miatt. Ez után már nem volt megállás. Megválasztották a Magyar Színészkamara elnökének, majd annak a főiskolának a docense lett, ahol tanult.

Sajnos egészségi állapota többször megakadályozta, hogy végezze a munkáját. 2008-ban például összeomlott a vérkeringése, emiatt szíve leállt. Az orvosoknak sikerült újraéleszteni, de kómába esett. Heteken át feküdt kórházban emiatt. Csak 10 évre rá tudott újra visszatérni a színészkedéshez.

2020-ban azonban komoly és drasztikus döntést kellett hoznia. Bejelentette, hogy többé nem áll színpadra.

A színművésznő többször volt házas, illetve több udvarlója is volt. Első házassága pusztán három hétig tartott, amolyan adminisztratív házasságként. Második férje a szintén színészként tevékenykedő Bodrogi Gyula volt. Harmadik férje már rendezői titulusban dolgozott, ő volt Maár Gyula, de házasságuk a rendező halálával véget ért. Házasságukból egy lány született, Maár Teréz. Egy vietnami kisfiút is örökbe fogadtak lányuk születése előtt, ám ő egy idő után visszatért Vietnamba.

1964–1967 között Tordy Géza színművésszel élt együtt később pedig Iglódi István színész-rendezővel voltak együtt, bár kapcsolatukat sohasem vállalták fel.

A művésznő olyan filmekben játszott, mint a Pál utcai fiúk, ahol Nemecsek édesanyját alakította, Csapd le csacsi!, „Éretlenek”, Pacsirta és még sorolhatnánk. 2003-ban Prima díjat, négy évre rá Prima Primissima Jubileumi díjat kapott. 2019-ben Kossuth-nagydíjat adtak neki.

Szomorú, hogy egy ilyen remek embertől kell örökre búcsút venni.

Ezek is érdekelhetnek