2022 július 5 kedd
KezdőlapTech & TudományElképesztő mennyiségű adatot gyűjt a Facebook Messenger - Íme az ábra

Elképesztő mennyiségű adatot gyűjt a Facebook Messenger – Íme az ábra

-

A Forbes összehasonlítása szerint a legkevésbé adatéhes csevegő nem más, mint a Signal.

Az Apple kötelezővé tette a fejlesztők számára, hogy az App Store-ban elérhető alkalmazásaik mellett azt is feltüntessék, milyen típusú adatokat gyűjtenek a felhasználóikról. Amennyiben ennek a feltételnek nem tesznek eleget, az appjaikat nem fogják frissíteni. Az alkalmazásboltban három kategóriában jelennek meg azok az információk, amelyek az appok tevékenységét átláthatóbbá teszik. Az egyik a felhasználók követésére használt, azaz “más helyekről származó, főleg hirdetések célzására alkalmas”, a másik a hozzájuk kapcsolódó, vagyis “bármi, amivel azonosíthatóvá válnak”, valamint a nem hozzájuk kapcsolódó információk, adatok, tehát, a “névtelen geolokációs adatok, vagy böngészési előzmények”. Ezek minden olyan ember számára láthatók, akik iOS 14-et használnak. Az Apple lépésével kapcsolatban a Facebook nem tetszését nyilvánította ki és teljes oldalas hirdetésben tiltakozott ellene.

A Facebook tiltakozása egyáltalán nem meglepő, ugyanis az adatokból kiderült, hogy a közösségi oldal rengeteg információt, adatot gyűjt. A Forbes nemrégiben összehasonlította a csevegőappokat (WhatsApp, Signal) és ebből derült fény arra, hogy a Facebook Messenger nagy előnnyel vezet az adatgyűjtést illetően.

A legkevésbé adatéhes csevegő a Signal lett, az alkalmazásnak ugyanis csak a felhasználók telefonszámára van szüksége. Az Apple iMessage a telefonszám mellett hozzá szeretne férni a keresési előzményekhez és a névjegyzékhez, a Messenger azonban mindent visz. Az eddig felsoroltakon túl a keresési és letöltési előzményekre, a helyadatokra, a felhasználói tartalmakra is igényt tart.

Az Apple további céljaként tűzte ki 2021-től azt is, hogy a felhasználóknak beleegyezésüket kelljen adni néhány alkalmazásnak ahhoz, hogy aktivitásaikat kövessék, hirdetési célokból.

Ezek is érdekelhetnek