2022 december 4 vasárnap
KezdőlapTech & TudományEllopták a jelszavad? - Ebből rögtön tudni fogod, ha baj van

Ellopták a jelszavad? – Ebből rögtön tudni fogod, ha baj van

-

A Chrome böngésző legújabb frissítése, amelyet a Google adott ki, rendelkezik egy fejlett jelszóvédelmi funkcióval is. A 79-es verzió egy új értesítési rendszert tartalmaz, amely a felhasználót valós időben tájékoztatja arról, ha az általa használt jelszó érintett egy korábbi adatszivárgásban. Bármilyen weboldalra is jelentkezünk be, ez a funkció folyamatosan őrködik a háttérben. Azonban mindez csak azokkal a jelszavakkal működik, amelyeket szinkronizáltunk és a Chrome-on belül tárolunk.

A tájékozott böngészőknek ismerős lehet a fejlesztés, amelyet a Google még februárban mutatott be, akkor még egy kiegészítőn keresztül, októberben pedig a Jelszóvizsgálat nevű, Google-fiókon belül található szolgáltatásba építette be a jelszófigyelőt.

Az újdonság most már a Chrome böngésző alapvető része. A szolgáltatáshoz saját, folyamatosan frissülő saját adatbázist épített a keresőcég, amelyben erősen titkosítva tárolja az adatszivárgásokban érintett bejelentkezési adatokat.

Tehát, a 79-es verzió másik hasznos újítása, hogy azonnal felhívja rá a felhasználó figyelmét, amennyiben adathalász tevékenységgel gyanúsított weboldalra tévedne. Valamint, a kompromittált jelszavakhoz hasonlóan hosszas listában tárolja az adathalász oldalak címeit, amit pedig félóránként frissít is.

Ezek is érdekelhetnek