2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapHírekElpusztult az első gleccser Izlandon és még mindig senki sem veszi komolyan...

Elpusztult az első gleccser Izlandon és még mindig senki sem veszi komolyan a veszélyt

-

Az Okjokull gleccser után nem maradt más, mint egy emléktábla, amely tanúsítja, hogy valaha létezett.

Katrín Jakobsdóttir, izlandi miniszterelnök jelentette be a gleccser pusztulását, amelytől egy szertartás keretein belül vettek végső búcsút. Az Okjokull 2014-ben, 700 év után elvesztette gleccseri státuszát, azóta jelentősen visszahúzódott, már nem tudta betakarni a vulkán csúcsát az olvadó jég miatt.

A nem hivatalosan elhelyezett emléktáblán ez a felirat áll: “A következő 200 évben a nagyobb gleccsereink várhatóan ezt az utat követik majd. Ez az emlékmű annak az elismerése, hogy tudjuk, mi történik, és mit kell tennünk.” 

Oddur Siggurdson, geológus a texasi Houstonban működő Rice University egyetemmel is kapcsolatban áll, így sok éven keresztül figyelemmel követhette és mérte a gleccser vastagságát és hosszát. Elmondta, ahhoz egy jégfolyam gleccser lehessen minimum 40-50 méter vastagnak kell lennie, valamint saját súlyának kell mozgatnia.

https://www.flickr.com/people/99255685@N00

Az Okjokull jegye viszont 15 méterre húzódott vissza, így nem volt elegendő nyomás, ami mozgathatná azt.

Éghajlatunk sajnos jelentős változásokon megy keresztül, amely folyamatosan tönkre teszi környezetünket, amit később fogunk közvetlenül érzékelni.

A skandináv kormányfők nem hivatalos találkozóján is szerepelni fog az éghajlatváltozás és annak következményei. Jelenleg Izland a Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, valamint több autonóm terület, így Grönland alkotta Skandináv Minisztertanács soros elnöke.

Ezek is érdekelhetnek