2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességekEnnek a cégnek a termékei reményt adhatnak a műanyaggal szembeni küzdelemben

Ennek a cégnek a termékei reményt adhatnak a műanyaggal szembeni küzdelemben

-

Jelenleg versenyt futunk az idővel annak érdekében, hogy megmentsük a bolygónkat. Szerencsére egyre több ember, illetve gyártó igyekszik tudatosabban tenni a környezetünk megóvása érdekében, de a fő kérdés mindig az, hogy vajon nem késő-e még…
A környezetvédelem egy rendkívül szerteágazó téma, amelynek egyik része csak a műanyag-probléma… ennek részleteit talán már nem kell ecsetelni.
Most azonban talán van némi reményünk a műanyaggal szembeni küzdelemben, hála egy mexikói cégnek, a BioFase-nek. Olyan evőeszközöket és szívószálakat gyártottak ugyanis, amik 240 nap alatt lebomlanak.

Ez önmagában talán még nem annyira érdekes, de rögtön az lesz, amint eláruljuk, hogy miből is készítik ezeket.

Néhány évvel korábban zseniális ötletük támadt. Gondolkodni kezdtek azon, hogy mivel rendkívül sok avokádó van az országukban (annyi, hogy a világ avokádó-ellátásának 50%-át ők adják), vajon nem lehetne-e ezt a fantasztikus növényt valami másra is használni. Hamar kiderült, hogy bizony de, méghozzá a magját.

Egy speciális eljárással a magjából biológiailag lebomló, ránézésre a műanyaghoz rendkívül hasonló anyagot tudtak előállítani. A megfelelő gyártási folyamat kifejlesztése másfél évig tartott, a legfőbb nehézséget a formába-öntés jelentette.

Mivel az alapanyag is rendkívül olcsó (hiszen az avokádó magját egyébként elégetnék), így a végtermék ára elfogadható. Sajnos azonban még csak néhány országba szállítanak, viszonylag nagy kiszerelésben, de remélhetőleg hamarosan az egész világon elterjednek.

Mi a véleményed? Írd meg hozzászólásban!

Ezek is érdekelhetnek