2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉrdekességekEnnyit a lengyel-magyar barátságról. Orbán Viktor beszéde után mindennek vége...

Ennyit a lengyel-magyar barátságról. Orbán Viktor beszéde után mindennek vége…

-

A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki mondta személyesen, hogy vége a két ország közti híres barátságnak. Nincs többé lengyel-magyar örök barátság.

Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde komoly felháborodást váltott ki a lengyeleknél is. A lengyel miniszterelnök is megerősítette, hogy Magyarország és Lengyelország már külön utakon járnak.

Megerősítem Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útja elvált

– mondta a lengyel miniszterelnök pénteken, aki határozottan kijelentette, hogy Lengyelország nem vesz részt az ukrajnai háborúban. Morawiecki miniszterelnök kifejtette, hogy országa igyekszik segíteni Ukrajnának, hogy „ellenálljon az ellenség, az agresszor elsöprő nyomásának és Oroszország brutális támadásának”. -írja az Index

Orbán Viktor is a két ország kapcsolatának végét látta. A két nemzet máshogy tekint a háborúra. A lengyelek saját harcukként tekintenek rá, mi pedig két szláv nemzet csatájának.

A lengyes sajtó védi Orbán Viktort

Łukasz Warzecha, a lengyel jobboldali sajtó meghatározó alakja állt ki Orbán Viktor mellett a tusnádfürdői beszéd után. Szerinte a magyar kormányfő rasszistának kikiáltott szavai kemény és pontos diagnózissal szolgálnak a jelenlegi Európa helyzetéről.

Kitért arra is, hogy míg Varsó az Egyesült Államok szövetségeseként lépett fel, hogy Washington érdekeit képviselje, addig Magyarország állásfoglalása egyértelműen az egyensúly megteremtésére törekszik. 

Forrás: MTI, Index

Ezek is érdekelhetnek